Stappenplan: (deels) betaald ouderschapsverlof
Vanaf vandaag (2 augustus 2022) hebben werknemers met een kind dat nog geen één jaar oud is recht op (deels) betaald ouderschapsverlof. Grote kans dat ouders van jonge kinderen hierop een beroep gaan doen. Met onderstaand stappenplan zorg je ervoor dat jullie organisatie hierop goed is voorbereid.
Stap 1: wie heeft recht op betaald ouderschapsverlof?
De werknemer heeft tot de eerste verjaardag van zijn of haar kind recht op betaald ouderschapsverlof. Inventariseer welke werknemers een kind hebben dat op 2 augustus 2022 nog geen één jaar oud is.
Stap 2: hoeveel ouderschapsverlof?
Als je weet welke werknemers recht hebben op betaald ouderschapsverlof, inventariseer dan hoeveel (onbetaald) ouderschapsverlof de betreffende werknemers al hebben opgenomen tot 2 augustus 2022.
Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer de wekelijkse arbeidsduur per kind onder de 8 jaar. Heeft een werknemer een arbeidsomvang van 40 uur per week, dan kan hij of zij dus maximaal 1040 uur (betaald en onbetaald) ouderschapsverlof opnemen. Dit kan tot het 8e levensjaar van zijn of haar kind. Het nieuwe betaalde ouderschapsverlof is hierin inbegrepen. Mocht de werknemer zijn of haar ouderschapsverlof dus al volledig hebben opgenomen of er resteert minder dan 9 weken, dan heeft hij of zij dus geen of minder dan 9 weken aanspraak op betaald ouderschapsverlof.
Stap 3: wie wil binnenkort ouderschapsverlof opnemen?
Inventariseer welke werknemers op korte termijn een kind krijgen en welke ouders van jonge kinderen van plan zijn om (betaald en/of onbetaald) ouderschapsverlof op te nemen.
Stap 4: past het verlof van meerdere werknemers in de bedrijfsvoering?
Als blijkt dat meerdere werknemers van plan zijn gelijktijdig ouderschapsverlof op te nemen, is het goed om na te gaan of dit wel past binnen de bedrijfsvoering. Een werkgever mag een verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren, maar, als het aangevraagde verlof de bedrijfsvoering ernstig in problemen brengt, dan mag na overleg met de werknemer de
indeling van de verlof-/werkuren worden gewijzigd. Let wel, dit kan tot uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het (aangevraagde) ouderschapsverlof.
Formeel dient een werknemer uiterlijk 2 maanden voorafgaand aan het verlof een schriftelijke aanvraag te doen. Doet de werknemer dat niet, kan je als werkgever het aangevraagde verlof ook om deze reden afwijzen.
Stap 5: informeren!
De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden verplicht de werkgever om werknemers te informeren over de aanspraken op ander betaald verlof, zoals het ouderschapsverlof. Zorg er dus voor dat alle werknemers worden geïnformeerd (bijv. per algemene e-mail), maar ook dat alle leidinggevenden op de hoogte zijn van de (gewijzigde) regels rondom het (betaald) ouderschapsverlof, namelijk:
- werknemers kunnen minimaal één en maximaal 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen (de UWV-uitkering wordt alleen voor hele weken uitbetaald);
- het ouderschapsverlof kan flexibel worden opgenomen, bijvoorbeeld een dag of een dagdeel per week;
- het betaalde ouderschapsverlof moet uiterlijk voor de eerste verjaardag van het kind, dan wel, indien het een adoptiekind betreft, binnen een jaar na de opname van het kind in het gezin (uiterlijk voor de leeftijd van 8 jaar), worden opgenomen;
- als het betaald ouderschapsverlof niet volledig wordt opgenomen voor de eerste verjaardag van het kind, vervalt het verlof niet maar is het onbetaald verlof, net als de overige weken van het ouderschapsverlof;
- het ouderschapsverlof moet schriftelijk worden aangevraagd bij de werkgever, minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum van het verlof;
- in de aanvraag moet de werknemer ook aangeven hoe hij of zij het verlof wil opnemen.
Stap 6: uitkering betaald verlof aanvragen
De uitkering betaald ouderschapsverlof kan door de werkgever worden aangevraagd nadat minimaal 1x het aantal uren van de werkweek verlof is opgenomen (via Verzuimmelder of Digipoort). UWV geeft aan binnen 4 weken na ontvangst van de aanvraag te beslissen.
Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten: