073 720 02 00

Studiekostenbeding: wat zijn de wijzigingen en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Door Bijgewerkt op Geen categorie, HR

De Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden zorgt voor een wijziging in de scholingsplicht van werkgever. Werkgevers moeten zich meer inspannen voor de scholing van werknemers en de mogelijkheden voor het opnemen van een studiekostenbeding worden beperkt.

Het huidige studiekostenbeding komt veel terug in cao’s, arbeidsovereenkomsten of in een aparte studiekostenovereenkomst. De werkgever betaalt een studie of cursus voor de werknemer en wanneer de werknemer ontslag neemt, moet hij deze studiekosten terugbetalen.

De Hoge Raad heeft een aantal voorwaarden voor het terugbetalen van deze studiekosten geformuleerd, namelijk:

  • Er moet een periode worden afgesproken dat de werkgever baat heeft gehad van de door scholing verworven kennis en hieraan wordt een maximale terugbetalingsperiode gekoppeld (bijvoorbeeld 3 jaar);
  • De terugbetalingsverplichting moet verminderen naar evenredigheid van het voortduren van de arbeidsovereenkomst (= glijdende schaal). Een voorbeeld: het 1e jaar 100%, het 2e jaar 50% en het3e jaar 25% van de studiekosten terugbetalen.
  • De financiële consequenties en terugbetalingsverplichting dienen vooraf duidelijk te zijn voor werknemer en de terugbetalingsverplichting moet worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst.
  • De terugbetalingsverplichting mag niet in strijd zijn met wettelijke grenzen (bijv. de Wet Minimumloon)

Wat wijzigt er per 1 augustus as.?

  • Als werknemer verplicht is om scholing te volgen om het werk waarvoor hij is aangenomen te kunnen blijven uitvoeren, moet de werkgever deze scholing kosteloos aanbieden;
  • Deze noodzakelijke scholing dient de werknemer bovendien zoveel mogelijk tijdens werktijd te kunnen volgen en wordt aangemerkt als arbeidstijd;
  • Voor werkgevers wordt de mogelijkheid om een studiekostenbeding af te spreken beperkt. Een terugbetalingsregeling studiekosten voor verplichte (verplicht op basis van de wet of cao) scholing, is nietig. Dit is dus niet meer mogelijk;
  • Dit geldt overigens ook voor een studiekostenbeding voor verplichte opleidingen die reeds zijn overeengekomen vóór 1 augustus 2022. Na 1 augustus as. worden deze geacht niet te bestaan.

Kortom als werkgever dien je vanaf 1 augustus 2022 verplicht gestelde opleidingen, denk hierbij aan BHV, veiligheidscertificaten in de bouw, etc. kosteloos aan te bieden. Hiervoor mag er geen terugbetalingsregeling voor de studiekosten met de werknemer worden afgesproken.

Echter, zolang werkgever niet verplicht is een studie aan te bieden op grond van de wet of cao, denk hierbij aan een managementtraining, een specialisatieopleiding etc., blijft de ‘oude regel’ gewoon gelden. Stel in dat geval een schriftelijke studiekostenovereenkomst op waarbij een terugbetalingsperiode en een glijdende schaal worden afgesproken en licht de werknemer hierover goed in. Deze investering zal een werknemer bij vroegtijdig vertrek dus wel moeten terugbetalen conform het studiekostenbeding.

Afsluiting

Gezien de wijzigingen is het goed om te (laten) beoordelen of de bestaande studiekostenovereenkomsten nog wel juist zijn geformuleerd, hiervoor kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Nieuwsgierig naar de andere (arbeidsrechtelijke) wijzigingen per 1 augustus 2022? Lees dan ook de blogs van mijn collega’s Nina Duine, Thijs van Liempd en Hazan Senyuva.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties