073 720 02 00

Vakantie in het buitenland met uw minderjarige kinderen na uw scheiding? Denk aan het toestemmingsformulier!

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Het komt steeds vaker voor: gescheiden ouders willen met hun minderjarige kinderen op vakantie naar het buitenland. Zij realiseren zich echter niet dat zij voor het reizen met hun minderjarige kind toestemming moeten hebben van de andere ouder. Als ze daar eenmaal achter zijn en om toestemming vragen, blijkt óók nog dat die andere ouder geen toestemming wil geven.

Toestemming reizen kind

Indien u als ouder alleen wilt reizen met een minderjarig kind en het ouderlijk gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van die ouder nodig. Zonder deze toestemming kan de vakantie met uw kind volledig in het water vallen. Als de Marechaussee / grenswacht bij een controle aan de grens constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is, komt u (althans, uw kind) de grens niet over.

Toestemmingsformulier vakantie

In Nederland kennen wij een speciaal toestemmingsformulier dat voorafgaand aan de vakantie ingevuld moet worden. U heeft per kind een afzonderlijk formulier nodig dat volledig ingevuld en ondertekend dient te zijn door de gezagsdrager – meestal dus de andere ouder – die niet met de kinderen meereist. Op het toestemmingsformulier voor reizen met kind dient aangegeven te worden waar de kinderen naar toe gaan, wanneer zij op welke plek verblijven en moeten de contactgegevens worden opgegeven.

Het toestemmingsformulier vakantie, inclusief een handleiding, is terug te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.

Schengenlanden

U dient erop bedacht te zijn dat er aan de grens altijd een controle plaatsvindt wanneer u reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is. Daarnaast bestaat de kans dat er in het betreffende land andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er méér, of iets anders nodig is dan een ondertekend toestemmingsformulier vakantie. Wij adviseren u dan ook om vóór vertrek naar een land dat géén Schengenland is, bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land te informeren of en, zo ja, welke regels er gelden als u alleen reist met een minderjarige.

Visum

Reist u met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is? Dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van dat visum.

Vervangende toestemming vakantie

Wat kunt u doen als de andere ouder geen toestemming aan u geeft om te reizen met uw kind(eren)? Het antwoord daarop luidt: zo spoedig mogelijk advies inwinnen bij een familierechtadvocaat. De advocaat zal allereerst proberen de andere ouder ervan te overtuigen het toestemmingsformulier voor de vakantie te ondertekenen. Wordt ook aan het verzoek van de advocaat geen gehoor gegeven, dan kan de rechtbank worden verzocht om vervangende toestemming te verlenen voor de vakantie.

Lukt het u niet om de benodigde toestemming om te reizen met uw kind te verkrijgen? Snijders Familierecht heeft veel ervaring met procedures tot vervangende toestemming en staat u dan ook graag bij.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties