073 720 02 00

Vastgoedeigenaren voorkom pandsluiting door een hennepkwekerij

Bijgewerkt op Geen categorie

Als vastgoedeigenaar wil je dat je pand zijn waarde blijft behouden, zodat het zo rendabel mogelijk kan worden geëxploiteerd. Hoe voorkom je dat een huurder kwade bedoelingen heeft met je pand en er wellicht een hennepkwekerij in begint? En hoe voorkom je dat de burgemeester je pand sluit omdat de politie de hennepkwekerij heeft ontmanteld?

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet kan de burgemeester een pand sluiten als er een handelshoeveelheid soft- of harddrugs is aangetroffen. Een pand kan sinds 1 januari 2019 ook worden gesloten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen waarvan het ernstige vermoeden bestaat dat zij bestemd zijn voor het telen, bereiden, verkopen etc van drugs.

Als vastgoedeigenaar kom je voor grote problemen te staan als er een hennepkwekerij in je pand wordt aangetroffen, want doorgaans sluiten burgemeesters een pand direct. De sluitingstermijnen variëren daarbij van 3 maanden tot een jaar. Rechters laten de besluiten tot sluiting vrijwel altijd in stand. Ook de sluitingen van panden waarbij de verhuurders regelmatig hun pand controleerden of soms zelfs zelf naar de politie waren gestapt omdat de zaak niet vertrouwden, bleven tot aan de hoogste bestuursrechter -de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State- in stand. Er is zelden sprake van bijzondere omstandigheden op basis waarvan de burgemeester zou moeten afzien van sluiting van een pand waarin een hennepkwekerij is aangetroffen.

Toch is er inmiddels een voorzichtige kentering zichtbaar. In een recente uitspraak heeft de Afdeling een bevel tot sluiting vernietigd. Deze uitspraak willen wij graag delen omdat deze handvaten geeft om een sluiting te voorkomen.

In deze uitspraak (vindplaats ECLI:NL:RVS:2019:794) oordeelde de Afdeling dat sprake was van bijzondere omstandigheden op basis waarvan de burgemeester had moeten afzien van sluiting. Deze uitspraak leidt tot de volgende tips:

  • Schakel voor de verhuur een makelaar in die de betrouwbaarheid en kredietwaardigheid van de huurder controleert door middel van de NVM bedrijfstoets. Tevens moet de makelaar de identiteit van de huurder vaststellen.
  • Neem in de huurovereenkomst op dat bij constatering van illegale activiteiten kan worden overgegaan tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het pand.
  • Neem in de huurovereenkomst tevens een specifiek verbod op een hennepkwekerij op en bepaal tevens dat onderhuur zonder toestemming niet is toegestaan.
  • Zorg ervoor dat je weet met wie je zaken doet. Wees alert wanneer er bij de bezichtiging, het tekenen van het huurcontract en de sleuteloverdracht steeds wisselende personen aanwezig zijn.
  • Zorg dat de huur per bank wordt overgemaakt, accepteer nooit contante betalingen.
  • Controleer minimaal elk kwartaal je pand -liefst vaker- en maak daarvan een rapport.
  • Controleer je pand ook een aantal keer per jaar onaangekondigd.
  • Onderzoek welke tips de gemeente geeft om een hennepkwekerij te voorkomen. In dit geval adviseerde de gemeente in een folder om minimaal elk kwartaal je pand te controleren. De rechter achtte van groot belang dat de verhuurster dit advies had opgevolgd.

Bovenstaande tips bieden geen garantie dat de burgemeester niet zal overgaan tot pandsluiting, maar zorgen wel voor een stevige zaak wanneer u het besluit wilt aanvechten bij de rechter.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met Annemarie Posset.

Disclaimer – Bij het opstellen van deze tekst is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde regels zoals opgenomen in bijvoorbeeld een collectieve arbeidsovereenkomst, individuele arbeidsovereenkomst en/of andere overeenkomst. Deze tekst bevat dus algemene informatie die niet in iedere situatie kan worden gebruikt. Tevens is het mogelijk dat de tekst op enig moment achterhaald is, bijvoorbeeld door gewijzigde regelgeving. Het wordt dan ook sterk aangeraden om contact met Snijders Advocaten op te nemen alvorens de informatie uit de tekst te gebruiken.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties