073 720 02 00

Verbod op nevenwerkzaamheden niet rechtsgeldig, tenzij…

Door Bijgewerkt op Geen categorie, HR

Een verbod op nevenwerkzaamheden is vanaf 1 augustus a.s. niet langer rechtsgeldig, tenzij de werkgever zich kan beroepen op een objectieve rechtvaardigingsgrond. Wat wijzigt er precies? Wat mag nog wel en wat niet? Wij geven hieronder een aantal tips & tricks!

Wat verandert er?

De hoofdregel ‘een verbod mag niet, tenzij’ en het aanwezig moeten zijn van een objectieve rechtvaardigingsgrond om nevenwerkzaamheden te verbieden zijn dus nieuw. De objectieve rechtvaardigingsgrond mag vooraf worden vastgelegd (bijv. in de arbeidsovereenkomst), maar hoeft niet. De werkgever mag per voorkomend geval bekijken of hij een objectieve rechtvaardigingsgrond heeft.

Voorbeelden van objectieve rechtvaardigingsgronden zijn:

  • de gezondheid en veiligheid;
  • de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie;
  • de integriteit van overheidsdiensten;
  • het overtreden van een wettelijk voorschrift, zoals de Arbeidstijdenwet; of
  • het vermijden van belangenconflicten.

Een voorbeeld

Een werknemer werkt fulltime als arts. Daarnaast werkt hij een aantal avonden/nachten als dj in een club. De werkgever zou deze nevenwerkzaamheden mogelijk kunnen verbieden op grond van twee objectieve rechtvaardigingsgronden: 1) door beide functies uit te oefenen wordt de Arbeidstijdenwet overtreden en 2) het uitoefenen van beide functies levert ook een gezondheids- en veiligheidsrisico op, omdat de werknemer (een deel van de week) te weinig slaap krijgt en de kans daardoor groter is dat hij fouten maakt in zijn werkzaamheden als arts.

Tips & tricks

  • de wijziging geldt voor zowel bestaande als voor toekomstige (collectieve) arbeidsovereenkomsten. Check voor 1 augustus 2022 dus jullie standaard nevenwerkzaamhedenbedingen (of eigenlijk de gehele arbeidsovereenkomst gelet op de overige wijzigingen) en pas deze waar nodig aan. Wij raden aan om op te nemen dat werknemers vooraf toestemming moeten vragen voor het verrichten van nevenwerkzaamheden (in plaats van een verbod op nevenwerk). Houd er wel rekening mee dat het onthouden van toestemming vanaf 1 augustus 2022 dus alleen nog is toegestaan als de werkgever dat op voorhand heeft bedongen en een beroep kan doen op een objectieve rechtvaardigingsgrond.
  • als in bestaande arbeidsovereenkomsten een absoluut verbod op nevenwerkzaamheden staat (lees: nevenwerkzaamheden zijn verboden), dan is het aan te raden om een addendum bij de arbeidsovereenkomst op te nemen met daarin een bepaling dat voor nevenwerkzaamheden vooraf toestemming moet worden gevraagd (zie hiervoor). Voor het sluiten van een addendum heb je wel medewerking van werknemers voor nodig, eenzijdig wijzigen is niet mogelijk.
  • reageer na 1 augustus 2022 altijd schriftelijk en gemotiveerd op een verzoek om toestemming voor nevenwerkzaamheden. Wijs een verzoek niet af, tenzij je een objectieve rechtvaardigingsgrond kunt aanvoeren. Deze moet aanwezig zijn op het moment van afwijzen van het verzoek.
  • twijfel je of er een objectieve rechtvaardigingsgrond is? Bijvoorbeeld omdat je niet weet hoeveel tijd de werknemer kwijt zal zijn aan zijn nevenfunctie? Vraag dit dan eerst goed uit bij de werknemer, ook omdat de werkgever ervoor verantwoordelijk is dat de werknemer het maximaal aantal gewerkte uren niet overschrijdt (de werkgever kan bij overtreding van de Arbeidstijdenwet worden gesanctioneerd!).

Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op!

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties