Waarom een due diligence onderzoek bij een overname?
Tijdens een overnametraject komt het moment waarop de koper onderzoek gaat doen naar het over te nemen bedrijf. Gedurende dit boekenonderzoek (due diligence) wordt het over te nemen bedrijf geanalyseerd op juridische, fiscale, financiële en commerciële omstandigheden. Daarnaast kan ook een verkoper een due diligence onderzoek laten uitvoeren van zijn bedrijf, het zogenaamde vendor due diligence. Hieronder wordt kort uiteengezet wat een koper due diligence onderzoek inhoudt.
Wat is het due diligence onderzoek?
Tijdens een due diligence onderzoek wordt zorgvuldig onderzoek gedaan naar het bedrijf dat een koper wilt overnemen. Hoe uitgebreid een due diligence onderzoek dient te zijn, is afhankelijk van het soort bedrijf dat wordt overgenomen en van het financiële belang van de transactie. Bij een due diligence onderzoek worden meestal in ieder geval juridische, financiële, fiscale en commerciële aspecten van een onderneming onderzocht. Het is dus een onderzoek naar een over te nemen onderneming, zodat beslissingen binnen het overnametraject goed kunnen worden onderbouwd en risico’s aan de voorgenomen overname van de onderneming in kaart worden gebracht.
Doel van het due diligence onderzoek
Een due diligence onderzoek heeft dus als primaire doel om meer te weten te komen over de te kopen onderneming. De kansen en risico’s met betrekking tot een overname worden in kaart gebracht en de koper kan aan de hand van de resultaten van het onderzoek bepalen of de onderneming de gevraagde koopprijs waard is. Ook kan de koper zijn onderhandelingspositie beter bepalen bij onderhandelingen over specifieke garanties of vrijwaringen. Door een deugdelijk onderzoek te verrichten, kunnen ook financiële problemen voorkomen worden. Een niet-integer bedrijf overnemen kan grote financiële en reputatieschade tot gevolg hebben. Welke vorm van due diligence wordt toegepast, hangt af van de betreffende situatie en de omvang van de risico’s.
Onderzoeksplicht koper
Daarnaast is een due diligence onderzoek in veel gevallen verplicht. Op de koper van de onderneming rust immers een onderzoeksplicht. Deze onderzoeksplicht kent geen wettelijke grondslag, maar vloeit voort uit de jurisprudentie. Deze onderzoeksplicht staat tegenover de mededelingsplicht van de verkoper. Enerzijds mag de koper niet blindelings afgaan op de mededelingen van de verkoper en zal hij daarom alle voor hem belangrijke aspecten van de onderneming moeten onderzoeken. Anderzijds geldt dat alle informatie waarmee de koper tijdens het due diligence onderzoek bekend is geraakt, wordt geacht voor rekening en risico voor koper te zijn. De koper kan tekortschieten in zijn onderzoeksplicht wanneer er geen deugdelijk due diligence onderzoek uitgevoerd wordt. Indien de koper tijdens het due diligence bijvoorbeeld bepaalde risico’s niet opmerkt, kan dit zijn rechtspositie later aantasten en loopt hij het risico eventuele schade niet te kunnen verhalen op de verkoper. Ook mag de koper niet blindelings afgaan op de informatie die de verkoper verstrekt, maar dient de koper zorgvuldig onderzoek te doen. De koper moet vervolgens de risico’s inschatten met betrekking tot de informatie waarmee hij tijdens het due diligence onderzoek bekend is geraakt. Het due diligence onderzoek dient derhalve op een professionele wijze te worden uitgevoerd.
Een juridisch due diligence onderzoek is een must om een overname te doen slagen en te voorkomen dat op een later moment lijken uit de kast komen. Onze ondernemingsrechtadvocaten beschikken over uitgebreide due diligence checklisten en kunnen een juridisch due diligence onderzoek voor u uitvoeren.