073 720 02 00

Wat houdt de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis in?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

De praktijk leert dat je vooral niet te vroeg moet juichen wanneer je een huis hebt verkocht. Het kan namelijk zo zijn dat de verkoop definitief niet doorgaat, doordat de koper van het huis zich beroept op de wettelijke bedenktermijn.

Dientengevolge kan de situatie zich voordoen dat je als verkoper op vrijdag onder het genot van champagne de voorlopige koopovereenkomst tekent en derhalve het weekend goed inluidt. Om vervolgens een aantal dagen later het bericht te ontvangen dat de koper gebruik maakt van de wettelijke 3-dagentermijn en de verkoop van je huis dus definitief geen doorgang vindt. De blijdschap is dan dus van korte duur.

Waarom bestaat de drie-dagentermijn en wat heb je eraan als verkoper of koper van een huis? In deze blog leg ik het je uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis

De koper heeft bij de aankoop van een huis te allen tijde het recht de koopovereenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden binnen drie dagen nadat beide partijen de koopovereenkomst hebben getekend. Over het algemeen zijn er meerdere gronden om een koopovereenkomst te ontbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontbinding op grond van het niet rond krijgen van de financiering, het niet verkocht kunnen krijgen van de eigen woning of bijvoorbeeld op basis van bouwkundige gebreken aan de woning. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht. Daar mag dus onder geen omstandigheden van worden afgeweken.

Waarom drie dagen bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd is er met name om de koper bij de aankoop van een huis te beschermen. De huidige woningmarkt wordt gekwalificeerd als een verkopersmarkt. Een verkopersmarkt betekent dat er meer vraag is naar woningen dan dat er woningen worden aangeboden. In een verkopersmarkt is het extra belangrijk om kopers van woningen tot op een zekere hoogte bescherming te bieden. In de hoedanigheid van koper moet je soms op korte termijn een besluit nemen met betrekking tot de aankoop van je droomhuis. Vaak omdat er meer gegadigden zijn voor het droomhuis in kwestie.

Door middel van de drie dagen bedenktijd loop je minder risico om bijvoorbeeld een miskoop te doen. Je kunt binnen de wettelijke bedenktijd namelijk verder onderzoek verrichten naar de bouwkundige staat van het huis. Uit een dergelijk onderzoek kunnen verborgen gebreken van het huis aan het licht komen waar de verkoper al die tijd over heeft gezwegen of simpelweg zelf ook niet van op de hoogte was. Tevens kun je in de bedenktijd bijvoorbeeld door een derde partij onderzoek laten verrichten naar de reële waarde van de aankoopsom.

De wettelijke bedenktijd geldt niet automatisch ook voor de verkoper van een huis. De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd, tenzij anders wordt overeengekomen in de tussen partijen gesloten koopovereenkomst. In de koopovereenkomst kun je in zoverre allerlei afspraken vastleggen, echter komt het weinig voor dat de verkoper van een huis een bedenktijd wordt gegeven.

Wanneer gaat de wettelijke bedenktijd in?

Op dit punt moet je zowel als koper, maar ook als verkoper scherp zijn. De wettelijke bedenktijd gaat in om 00.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem én de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook in de situatie dat de koper de eerste partij is die de koopovereenkomst ondertekent, moet hij eerst de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst hebben ontvangen. Pas dan gaat om 00.00 uur van die dag de wettelijke bedenktijd lopen. Van de wettelijke bedenktijd is vereist dat er minimaal twee dagen geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral van belang rond de kerstdagen.

Welke feestdagen tellen niet als wettelijke bedenktijd?

Vanzelfsprekend zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo ook bij de wettelijke bedenktijd bestaan er uitzonderingen. En wel rondom feestdagen. De volgende dagen zijn in 2022 officieel erkend als dagen waarop wettelijke bedenktijd niet doorloopt:

  • Nieuwjaarsdag
  • De Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag
  • Eerste en Tweede Kerstdag
  • Hemelvaartsdag
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag
  • Goede Vrijdag

Ontvangstbevestiging koopovereenkomst

Bij de koopovereenkomst wordt altijd een verklaring van de koper opgenomen dat hij een door beider partijen ondertekend exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt ook wel een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Een langere bedenktijd dan drie dagen mag ook worden vastgelegd.

Neem contact met ons op

Heb je hulp nodig bij het ontbinden van een koopovereenkomst op grond van de wettelijke bedenktijd of het instellen van een vordering jegens de verkoper? Of heb je te maken met een verkoper die je onjuiste informatie heeft verstrekt? Schroom dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze incasso advocaten. Wij denken graag met je mee.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties