Ondernemingsraad – medezeggenschap
Wat is een ondernemingsraad?
Een ondernemingsraad bestaat uit een aantal werknemers die de belangen van het personeel binnen de organisatie van een werkgever vertegenwoordigen. Met andere woorden: de ondernemingsraad komt op voor de belangen van het personeel.
Wat doet een ondernemingsraad?
Doordat de ondernemingsraad de belangen behartigt van het personeel, hebben zij een aantal rechten en plichten wat betreft het medezeggenschap. Zo heeft de ondernemingsraad adviesrecht met betrekking tot besluiten die belangrijke financiële, economische of organisatorische gevolgen hebben voor het bedrijf. Indien een werkgever het advies van een ondernemingsraad niet opvolgt, moet een werkgever dat goed motiveren. Daarnaast heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht bij besluiten die gaan over personele regelingen, zoals een werktijdenregeling of arbeidsomstandighedenregeling. Indien een ondernemingsraad geen instemming geeft en een werkgever het besluit toch wil uitvoeren, dan moet een werkgever eerst naar een rechter.
Wanneer ondernemingsraad?
Een werkgever is verplicht om een ondernemingsraad in te stellen als zij een onderneming in stand houdt, waarin ten minste 50 personen werkzaam zijn. Kleine werkgevers (met minder dan 50 werkzame personen) hebben deze verplichting dus niet. Dat betekent niet dat zij geen verplichtingen hebben. Ook kleine werkgevers kunnen verplicht zijn om een personeelsvertegenwoordiging te hebben of personeelsvergaderingen te houden.
Vragen over het instellen van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.