073 720 02 00

Ontslag bij faillissement

Bij een faillissement wordt een curator aangesteld om de afwikkeling van het faillissement te regelen. Een curator heeft óók de bevoegdheid om de arbeidsovereenkomst van een werknemer op te zeggen. In de wet is bepaald dat een curator de arbeidsovereenkomst mag opzeggen zonder voorafgaande toestemming van het UWV en er geldt een opzegtermijn van maximaal zes weken.

Faillissementsuitkering

Soms heeft een werknemer recht op achterstallig salaris van de inmiddels gefailleerde werkgever. Het UWV vergoedt het achterstallig salaris tot een maximum van 13 weken voor de opzegdatum en het loon over de opzegtermijn tot maximaal zes weken na de opzegdatum. Daarnaast vergoedt het UWV eventueel in het voorafgaande jaar niet uitbetaald vakantiegeld, vakantiedagen en pensioenpremie. Deze uitkering wordt ook wel de faillissementsuitkering genoemd.

De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een faillissementsuitkering is dat er sprake moet zijn van betalingsonmacht bij de werkgever. Bij een faillissement is dat meestal het geval.

Aanvraag bij het UWV

Indien is vastgesteld dat de betalingsonmacht bij een werkgever blijvend is, kan een werknemer dit doorgeven aan het UWV en een faillissementsuitkering aanvragen. Een werknemer moet dit wel tijdig doen – meestal binnen 26 weken na de eerste dag waarop een werkgever niet meer kon betalen – anders komt de aanspraak op een faillissementsuitkering te vervallen.

Meer weten over de gevolgen van een faillissement, ontslag bij faillissement of de faillissementsuitkering? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties