Ontslag bij faillissement
Bij een faillissement wordt een curator aangesteld om de afwikkeling van het faillissement te regelen. Een curator heeft óók de bevoegdheid om de arbeidsovereenkomst van een werknemer op te zeggen. In de wet is bepaald dat een curator de arbeidsovereenkomst mag opzeggen zonder voorafgaande toestemming van het UWV en er geldt een opzegtermijn van maximaal zes weken.
Faillissementsuitkering
Soms heeft een werknemer recht op achterstallig salaris van de inmiddels gefailleerde werkgever. Het UWV vergoedt het achterstallig salaris tot een maximum van 13 weken voor de opzegdatum en het loon over de opzegtermijn tot maximaal zes weken na de opzegdatum. Daarnaast vergoedt het UWV eventueel in het voorafgaande jaar niet uitbetaald vakantiegeld, vakantiedagen en pensioenpremie. Deze uitkering wordt ook wel de faillissementsuitkering genoemd.
De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een faillissementsuitkering is dat er sprake moet zijn van betalingsonmacht bij de werkgever. Bij een faillissement is dat meestal het geval.
Aanvraag bij het UWV
Indien is vastgesteld dat de betalingsonmacht bij een werkgever blijvend is, kan een werknemer dit doorgeven aan het UWV en een faillissementsuitkering aanvragen. Een werknemer moet dit wel tijdig doen – meestal binnen 26 weken na de eerste dag waarop een werkgever niet meer kon betalen – anders komt de aanspraak op een faillissementsuitkering te vervallen.
Meer weten over de gevolgen van een faillissement, ontslag bij faillissement of de faillissementsuitkering? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.