Loonbeslag
Indien een schuldeiser een vordering heeft op een schuldenaar kan deze ervoor kiezen om beslag te laten leggen op het loon van de schuldenaar. Loonbeslag is een vorm van derdenbeslag. Er wordt dan beslag gelegd onder de werkgever van de schuldenaar, ten laste van de schuldenaar. De werkgever zal aan de beslagleggende deurwaarder door middel van een derdenverklaring een opgaaf moeten doen van het dienstverband van de schuldenaar en welke betalingsverplichtingen deze werkgever periodiek aan de schuldenaar heeft, zoals betaling van het salaris.
Beslaglegging op het loon heeft in de meeste gevallen als gevolg dat de schuldenaar niet meer zijn volledige loon krijgt uitgekeerd. Beslaglegging op het loon betekent overigens niet dat de schuldenaar helemaal geen loon meer ontvangt. De beslagvrije voet, die 90% van de bijstandsnorm betreft, zal altijd rechtstreeks aan de schuldenaar worden uitgekeerd. Alles boven de beslagvrije voet wordt door de werkgever uitgekeerd aan de deurwaarder.
Loonbeslag (laten) leggen
Als een bewarend of conservatoir loonbeslag gelegd wil worden, dan dient de schuldeiser een verlof te verkrijgen van de rechter waarmee hij toestemming krijgt het loonbeslag te mogen laten leggen. Voordat de rechter dit verlof verleent, zal hij de schuldenaar in de meeste gevallen eerst horen. Op die manier weet de schuldenaar dat het loonbeslag eraan zit te komen en kan hij eventueel een kort geding starten tegen zijn schuldeiser.
Snijders Incasso informeert u graag over de verschillende mogelijkheden van het leggen van (loon)beslag.
Loonbeslag gelegd?
Is er bij u loonbeslag gelegd? Beslaglegging van het loon kan zeer nadelige gevolgen hebben. Lang niet altijd is een loonbeslag echter terecht gelegd. De beslaglegger is dan aansprakelijk voor de schade die door het onrechtmatige beslag is veroorzaakt. Snijders Incasso kan u bijstaan om dit beslag op te heffen en uw schade op de beslaglegger te verhalen.