073 720 02 00

Hoger beroep – in hoger beroep gaan

Er kunnen veel redenen zijn om in hoger beroep te gaan. Zo kan uw advocaat niet het uiterste hebben gedaan in de bodemzaak/zaak in eerste aanleg. Er kunnen zelfs fouten zijn gemaakt door uw advocaat. Vaak zijn deze fouten niet opzettelijk gemaakt. Meestal is het onervarenheid. Of een bepaalde onkunde om goed te procederen. Zo zijn veel advocaten veel te afwachtend tijdens zittingen. Of juist te agressief richting de rechter. Veel advocaten voelen een zitting niet goed aan.

Timing en aanvoelen wat de rechter wil, is essentieel. Rechters zijn immers mensen. Mensen die hun gevoel voor rechtvaardigheid willen laten doorklinken in hun uitspraken. Juist in het civiele recht geeft dat mogelijkheden om een zaak te winnen. Er zijn daar immers veel open normen. Redelijkheid en billijkheid bepalen het recht.

In hoger beroep gaan

In hoger beroep gaan, kan om allerlei redenen. Meestal gaat men in hoger beroep omdat men het niet eens is met het vonnis in de bodemzaak/eerste aanleg/de rechtbank. De kans op succes in hoger beroep hangt af van meerdere factoren. Zo kan de rechter in het vonnis mis hebben geslagen op de feiten. Misschien zijn er extra bewijsmiddelen in hoger beroep in te brengen. Bewijzen, zoals documenten, e-mails, getuigenverklaringen of deskundigenbericht die nog niet (voldoende) aan bod zijn gekomen bij de zaak in eerste aanleg. Ook kan er eenvoudigweg een slechte zitting zijn gedraaid, waarbij u onvoldoende was voorbereid door uw advocaat. Of is er simpelweg een zwaarder tegenwicht nodig in hoger beroep. Een meer in procederen ervaren advocaat bijvoorbeeld. Of enkele van deze zaken. In alle gevallen geldt: het gaat er om dat u de kansen op winst zo groot mogelijk maakt.

Snijders Litigation: ervaren procesadvocaten

Een ervaren procesadvocaat van Snijders Litigation ziet op alle aspecten toe. U hoeft niet wakker te liggen van uw advocaat. Sterker nog, u moet er van overtuigd zijn dat uw procesadvocaat de kans op verlies minimaliseert en uw kansen op winst maximaliseert. Maak gerust een vrijblijvende afspraak met ons, zodat u binnen korte tijd een gedegen procesadvies in hoger beroep krijgt. Is het advies positief, dan kunnen we u door deze procedure meenemen en heeft u hier de beste strategie en rust in.

Let op: een goede inhoudelijke advocaat is nog geen winnende procesadvocaat. Procederen is, net als voetballen, golfen en tennissen, iets wat steeds beter gaat door het enorm veel te doen. De meeste inhoudelijke specialisten hebben die ervaring niet. Ze komen veel minder in rechtszalen en schrijven veel minder processtukken dan een ervaren procesadvocaat. Laat staan dat ze gewend zijn dagdagelijks in hoger beroep te procederen. Kies dus goed in hoger beroep uw advocaat uit.

Appèl/appèl procedure/hoger beroepsprocedure

De hoger beroepsprocedure, ofwel appèl procedure genaamd, gaat heel anders dan een bodemzaak/rechtszaak in eerste aanleg. In hoger beroep geldt het zogenaamde grievenstelsel. Dat betekent dat uw advocaat in hoger beroep alleen klaagt over bepaalde zaken in het vonnis in eerste aanleg die niet goed zijn gegaan. Dat scheelt een hoop, want dan gaat het in hoger beroep vaak alleen nog maar over een of enkele zaken die moeten worden rechtgezet om de zaak te winnen. Het verschil tussen winst en verlies is vaak dun. Een enkele afspraak die u kunt bewijzen in hoger beroep en u kunt de zaak winnen.

Een vonnis in hoger beroep heet een arrest. Dus een winnend arrest is vaak zeker haalbaar, als u maar goed procedeert. Meer feiten en omstandigheden aanvoert, betere jurisprudentie aanhaalt, overtuigender pleit op zitting, meer getuigenverklaringen of een deskundige die u vraagt een juiste rapportage te overleggen. Er is zoveel mogelijk. Kom het eens bespreken met ons, u zult zien dat er kansen liggen die nog onbenut zijn. En zijn er geen kansen in hoger beroep dan weet u dat ook zeker. U bespaart dan de kosten van hoger beroep. Deze kosten zijn, naast het griffierecht, de kosten voor het opstellen van het processtuk, zoals de memorie van grieven of de memorie van antwoord.

Verweer in hoger beroep

Heeft u in eerste aanleg/in de bodemzaak gewonnen, dan is het zaak ook in hoger beroep te winnen. In principe wordt de gehele zaak opnieuw bekeken aan de hand van de grieven (klachten) van de tegenpartij tegen het vonnis. Wij zijn zeer ervaren in hoger beroepsprocedures. De memorie van antwoord en eventueel een pleidooi is essentieel voor winst. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties