Afwijkingsprocedures
Via www.ruimtelijkeplannen.nl zijn bestemmingsplannen te raadplegen. Wanneer uw plan niet past binnen het bestemmingsplan, kan via een afwijkingsprocedure uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) vaak toch medewerking worden verleend.
Drie soorten afwijkingsprocedures
De Wabo kent drie soorten afwijkingsprocedures:
- Binnenplanse afwijking
In een bestemmingsplan kan de mogelijkheid worden opgenomen om met een omgevingsvergunning -vaak op ondergeschikte punten- af te wijken van het bestemmingsplan. Hierbij zijn voorwaarden opgenomen waaraan moet worden voldaan. Als aan de voorwaarden is voldaan dan kan met een omgevingsvergunning toch worden meegewerkt aan een plan dat eigenlijk niet in het bestemmingsplan past. - ‘Kruimgevallenregeling’
Voor zogenaamde kruimelgevallen kan met een omgevingsvergunning worden afgeweken van het bestemmingsplan. Het gaat bijvoorbeeld om bijgebouwen, dakkapellen, nutsvoorzieningen en antenne-installaties. Om de kruimelgevallenregeling te kunnen toepassen, mag het aantal woningen niet toenemen. Soms is het woord kruimelgeval verwarrend, want uit de jurisprudentie blijkt dat ook grote plannen mogelijk gemaakt kunnen worden met deze bevoegdheid. - Wabo-projectbesluit
Als een plan niet past binnen de afwijkingsregels van het bestemmingsplan of de kruimelgevallenlijst, kan vaak medewerking worden verleend via een Wabo-projectbesluit. Eis is dat het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat. Eigenlijk is het Wabo-projectbesluit een ‘mini-bestemmingsplan’, want er moet onderzoek plaatsvinden naar omgevings- en milieuaspecten zoals geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, water, archeologie etc. Tot slot is voor een Wabo-projectbesluit een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad nodig.
Snijders Bestuursrecht voor advies
De gemeente heeft veel beleidsvrijheid, ze is niet verplicht om mee te werken aan een afwijkingsprocedure. Voor grote, belangrijke plannen is het derhalve belangrijk om draagvlak bij de politiek en omwonenden te creëren. Op die manier zijn gemeenten vaak eerder genegen om medewerking te verlenen. Mr. Annemarie Posset was gedurende vier jaar lid van de gemeenteraad in ’s-Hertogenbosch. Zij weet daarom van binnenuit hoe deze processen werken en kan u goed adviseren.