Stikstof
Teveel stikstof in de lucht is funest voor de natuur. Stikstof daalt namelijk neer in natuurgebieden en tast natuurwaarden aan. Planten- en diersoorten verdwijnen door teveel stikstof. Om dat te voorkomen, hebben bepaalde natuurgebieden een beschermde status gekregen (de zogenaamde Natura 2000 gebieden) en zijn activiteiten waarbij stikstof vrijkomt vergunningsplichtig.
Natura 2000
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura 2000-gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. De gebieden zijn aangewezen op grond van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. Dit zijn richtlijnen van de Europese Unie.
Nederland heeft 160 Natura 2000-gebieden. Deze gebieden worden beschermd door de Wet Natuurbescherming.
Vergunning Wet Natuurbescherming
Voor activiteiten die schade kunnen veroorzaken aan de natuur is een vergunning of ontheffing nodig. Dit geldt niet alleen voor activiteiten waarbij stikstof vrijkomt zoals bouwactiviteiten, maar ook activiteiten die het leefgebied van beschermde dieren verstoren. Als u een projectontwikkelaar bent, is het verstandig op tijd inzicht te krijgen in de effecten van uw plannen. Hiermee beperkt u risico’s. Snijders Bestuursrecht kan een dergelijke risico-inschatting voor u opstellen.
Programma Aanpak Stikstof (PAS)
Sinds de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 is ons land in rep en roer. Bouwprojecten zijn stilgelegd en de vergunningverlening is opgeschort. Om de stikstofdepositie terug te dringen werd het PAS gestart. Dit was een programma waarin overheden, natuurorganisaties en ondernemers samenwerkten. In het PAS waren bron- en herstelmaatregelen opgenomen. Vooruitlopend op de positieve effecten van deze maatregelen werd al toestemming gegeven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden. Maar de maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen bleven teveel uit. Op 29 mei 2019 zette de Raad van State een streep door het PAS.
De vergunningverlening hoeft echter niet stil te liggen. Voor het PAS werden immers ook vergunningen verleend. Advies nodig? Neem contact met ons op. Wij hebben meerdere projectontwikkelaars geholpen hun projecten weer los te krijgen.