Bestemmingsplan wijzigen
Bouwplannen – en zeker de meer omvangrijke plannen- passen doorgaans niet in het bestemmingsplan. Om dit te controleren zijn alle bestemmingsplannen te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.
Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen:
- Verbeelding
De verbeelding – ook wel plankaart genoemd – is een digitale kaart waarop u kunt zien welke bestemming een locatie heeft. Door middel van kleurvakken zijn de verschillende bestemmingen aangegeven. Ook kan een plankaart aanduidingsvlakken bevatten. Het gaat bijvoorbeeld om bouwvlakken, gebiedsaanduidingen of bouwaanduidingen. - Regels
In de regels staan voorschriften over het gebruik van grond en bouwwerken. Ook zijn bouwvoorschriften en is het overgangsrecht in de regels van het bestemmingsplan opgenomen. Net als de verbeelding zijn de regels juridisch bindend. - Toelichting
De toelichting vormt de onderbouwing van het bestemmingsplan. In de toelichting is te lezen waarom het bestemmingsplan wordt vastgesteld, hoe het bestemmingsplan past binnen (nationale, provinciale en lokale) beleidskaders, wat de effecten van het plan zijn op omgevings- en milieuaspecten en hoe de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan is geregeld. De toelichting is juridisch niet bindend.
Bestemmingsplan wijzigen/herzien
Wanneer een initiatief niet past binnen het bestemmingsplan en een afwijkingsprocedure (voorheen: ontheffing) niet mogelijk is, kan de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. Hiervoor moet een procedure voor het bestemmingsplan worden doorlopen.
Bestemmingsplanprocedure
De procedure om te komen tot vaststelling van een bestemmingsplan is complex en doorloopt verschillende fases. Meestal wordt gestart met een voorontwerpbestemmingsplan dat wordt toegestuurd aan vooroverlegpartners. Soms wordt deze op basis van de Inspraakverordening zes weken ter inzage gelegd. Daarna volgt een ontwerpbestemmingsplan dat gedurende zes weken ter inzage wordt gelegd. Iedereen kan een zienswijze indienen.
Daarna worden door de gemeente de zienswijzen behandeld en kan het plan – al dan niet gewijzigd – door de gemeenteraad worden vastgesteld. Tegen een vastgesteld bestemmingsplan kan geen bezwaar worden gemaakt. Als u het niet eens bent met een bestemmingsplan dan kunt u beroep instellen bij de Raad van State.
Bestemmingsplan wijzigen kosten
Aan het aanpassen of wijzigen van een bestemmingsplan zijn altijd kosten verbonden. De hoogte van deze kosten verschilt per gemeente.
Bent u het niet eens met een vastgesteld bestemmingsplan? Wilt u een bestemmingsplan laten wijzigen of heeft u hulp nodig bij een bestemmingsplan procedure? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij staan graag voor u klaar met een passend advies.