Gebiedsontwikkeling
Bij een grootschalige gebiedsontwikkeling worden in het gebied doorgaans veel verschillende functies ontwikkeld, zoals wonen, bedrijven, detailhandel, recreatie, groen en infrastructuur. Vaak gaat het hierbij om ‘uitleglocaties’ aan de rand van een stad of dorp. Bij meer kleinschalige gebiedsontwikkelingen, die vaak al binnen bestaand stedelijk gebied liggen, spreken we van een ‘inbreidingsplan’.
Bij gebiedsontwikkeling gaat het meestal om langdurige en complexe processen. Belangrijkste oorzaak daarvoor is dat vaak meerdere partijen bij de ontwikkeling betrokken zijn en er veel belangen spelen. Ook moet bij de ontwikkeling van een locatie rekening gehouden worden met milieunormen en andere omgevingsaspecten.
Gebiedsontwikkeling in drie fasen
Gebiedsontwikkeling verloopt doorgaans in drie fasen:
- Initiatieffase
In deze fase wordt een plan gemaakt en wordt onderzocht of de beoogde ontwikkeling gewenst is. Voor grondeigenaren of projectontwikkelaars is het van groot belang om dit tijdig te onderzoeken. In deze fase is het ook essentieel om risico’s en belangen in beeld te krijgen. Vaak zien we dat vertraging optreedt als één van de partijen wordt verrast door een (omgevings)aspect dat niet in beeld was. Het uitvoeren van een (juridische) quickscan op mogelijke risico’s is zeer aan te raden. Snijders Bestuursrecht adviseert u hierin graag. - Haalbaarheidsfase
Na de initiatieffase volgt de haalbaarheidsfase. Dit is de meest complexe en langdurige fase. In deze fase wordt door de gemeente vaak een programma van eisen of een stedenbouwkundig kader vastgesteld. Hierin wordt vastgelegd wat de ruimtelijke uitgangspunten zijn en met welke omgevings- of milieuaspecten rekening moet worden gehouden. Op basis van het programma van eisen gaat de projectontwikkelaar zijn idee uitwerken tot een ontwerp. Wanneer overeenstemming is bereikt over het ontwerp, dan kan een bestemmingsplan worden opgesteld waarin de juridisch-planologische uitgangspunten voor de ontwikkeling worden vastgelegd. Hiervoor worden de benodigde milieuonderzoeken uitgevoerd. Ook vinden onderhandelingen over kostenverhaal plaats en wordt een overeenkomst afgesloten tussen de gemeente en ontwikkelaar. Om deze fase vlot te laten verlopen is politiek draagvlak en draagvlak bij omwonenden essentieel. - Realisatiefase
Nadat het bestemmingsplan is vastgesteld, kan de omgevingsvergunning worden verleend. Daarna kan de uitvoering starten.
Snijders Bestuursrecht voor advies
Zoals gezegd gaat het bij gebiedsontwikkeling meestal om langdurige en complexe processen. Processen waar wij u van Snijders Bestuursrecht graag in bijstaan. Wilt u een juridische quickscan op de mogelijke risico’s of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u van advies.