Conclusie van antwoord
De conclusie van antwoord is het schriftelijke document waarmee de gedaagde partij reageert op de eis van de eisende partij. De eisende partij heeft in de dagvaarding omschreven wat zijn eis is. De gedaagde partij is het daar doorgaans niet mee eens en kan dus op die eis reageren. Die reactie heet een conclusie van antwoord. De gedaagde partij doet daarin zijn kant van het verhaal.
De conclusie van antwoord moet doorgaans binnen zes weken worden genomen. De gedaagde hoeft niet alleen inhoudelijk te reageren op de eis van de eisende partij. Sommige verweren zien namelijk op het proces en niet alleen op de inhoud. Een verweer op de inhoud zou bijvoorbeeld zijn dat er, in tegenstelling tot wat de eiser in de dagvaarding heeft gesteld, geen sprake is van wanprestatie omdat de producten wel op tijd zouden zijn geleverd. Een verweer dat ziet op het proces, is bijvoorbeeld een oproeping in vrijwaring. In dat geval zal de gedaagde partij van mening zijn dat, indien hij mocht worden veroordeeld tot betaling van een geldbedrag, een andere partij die kosten zal moeten dragen (op grond van een contractuele afspraak bijvoorbeeld). De gedaagde partij zal dan die andere partij bij zijn conclusie van antwoord in vrijwaring moeten oproepen. Als hij dat later zou doen, zou de partij die in vrijwaring is opgeroepen, zelf niet meer kunnen reageren op de dagvaarding. Op die manier wordt die partij een mogelijkheid tot het voeren van verweer ontnomen, en dat is niet toegestaan.
In een conclusie van antwoord kan een gedaagde partij ook zich verweren door aan te geven dat hij een vordering op de eisende partij heeft. Die eis kan hij dan bij de conclusie van antwoord indienen en heet een eis in reconventie. In principe lopen er dan dus twee rechtszaken in een (een eis in conventie van de eisende partij, en een eis in reconventie van de gedaagde partij). De (originele) eisende partij is dan eiser in conventie, gedaagde in reconventie. De (originele) gedaagde partij is dan gedaagde in conventie en eiser in reconventie.
Conclusie van repliek en conclusie van dupliek
Nadat de gedaagde partij op de dagvaarding heeft geantwoord door middel van een conclusie van antwoord, kan de rechter bepalen dat er een tweede schriftelijke ronde wordt gehouden; repliek en dupliek. De eisende partij kan in een conclusie van repliek, reageren op de conclusie van antwoord van de gedaagde partij. De conclusie van repliek is dus een reactie op het antwoord van de gedaagde partij. Op die reactie van de eiser op het antwoord van de gedaagde partij, mag de gedaagde partij vervolgens als laatst nog reageren. De gedaagde partij reageert op de conclusie van repliek met een conclusie van dupliek. Op die manier zijn beide partijen weer even vaak schriftelijk aan het woord gekomen.
Het is overigens niet de bedoeling dat partijen zich bij repliek en dupliek laten verleiden tot het in herhaling vallen van hun eerder ingenomen standpunten. Partijen zullen zich specifiek moeten richten tot nieuwe zaken die zij aan het licht willen brengen en zullen zich moeten houden aan de instructie die de rechter heeft gegeven bij het bepalen van de ronde van repliek en dupliek. Nadat de conclusie van repliek en de conclusie van dupliek zijn genomen, kan de rechter bijvoorbeeld een comparitie van partijen gelasten. De rechter kan ook vonnis wijzen als hij van mening is dat hij door middel van de vier processtukken voldoende is geïnformeerd.
Vragen over de conclusie van antwoord
Hierboven staat kort beschreven wat een conclusie van antwoord is en wat voor processtukken nog meer daarop voortbouwen. Hebt u vragen over de conclusie van antwoord of andere processtukken, neem dan contact op met de procesadvocaten van Snijders Litigation.