De curator
Wat is een curator?
Een curator wordt bij rechterlijke uitspraak benoemd om namens iemand op te treden die onder curatele is gesteld. Onder curatele gestelden zijn natuurlijke personen of rechtspersonen die niet meer in staat zijn het eigen vermogen te beheren. In dit artikel wordt uitsluitend stil gestaan bij de curator die benoemd wordt in de afwikkeling van een faillissement van een vennootschap.
Wie benoemt een curator?
Een curator wordt door de rechtbank benoemd en is doorgaans een in faillissementsrecht gespecialiseerde advocaat. De curator staat daarbij onder toezicht van een aan de rechtbank verbonden rechter-commissaris. De curator dient aan deze rechter-commissaris rekening en verantwoording af te leggen over de afwikkeling en het verloop van het faillissement.
Taak van de curator
Een curator wordt aangesteld om te zorgen voor het beheer en vereffening van het vermogen van de gefailleerde. De curator is met ingang van uitspraak faillissement de vertegenwoordiger voor de rechtspersoon. De curator dient bij de uitvoering van zijn taken steeds de belangen van alle schuldeisers in acht te nemen en met inachtneming van diens belangen een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren door de boedel te liquideren, dat wil zeggen te gelde te maken. Bij de verdeling van de gelden uit de boedel dient de curator een strikte rangorde in acht te nemen.
Wat mag een curator wel en wat mag een curator niet?
Vooropgesteld, een curator mag veel en diens bevoegdheden gaan ver. Hieronder volgt een – niet limitatieve – opsomming van bevoegdheden:
- de curator maakt een boedelbeschrijving, simpel gezegd een lijst van alle bezittingen en alle schulden;
- de bestuurder van de gefailleerde vennootschap is verplicht alle relevante informatie te verstrekken aan de curator; een curator kan een bestuurder in rechte oproepen voor verhoor of zelfs in gijzeling nemen indien niet aan dit verzoek wordt voldaan;
- de curator opent alle post en mail die betrekking heeft op de gefailleerde vennootschap;
- de curator beheert alle administratieve en financiële aangelegenheden;
- de curator liquideert het vermogen en verdeelt dat volgens een bepaalde rangorde onder de schuldeisers;
- de curator rapporteert aan de rechter-commissaris; de rechter-commissaris houdt toezicht op de curator en het verloop van het faillissement;
- de curator kan een einde maken aan lopende overeenkomsten (bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten en huurovereenkomsten);
- de curator doet diverse onderzoeken, waaronder onderzoek naar de administratie, onderzoek naar paulianeus handelen en bestuurdersaansprakelijkheid;
- mocht hiertoe aanleiding zijn kan een curator een bestuurder aansprakelijk stellen voor het volledige faillissementstekort, d.w.z. voor alle schulden die in het faillissement zijn aangemeld;
- de curator dient in ieder faillissement periodiek verslag te doen van de stand van zaken; per onderwerp worden de schuldeisers – en andere geïnteresseerden – op die manier op de hoogte gehouden van het verloop van het faillissement. Faillissementsverslagen voor vennootschappen zijn openbaar.
Mag een curator altijd alles?
Nee, er zijn grenzen aan de bevoegdheden van een curator. In voorkomende gevallen kan er bezwaar worden gemaakt. Indien u hulp nodig heeft, neemt u dan contact met ons op!