De Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki): een nieuw standaard voor eerlijke incassopraktijken
Het afnemen van een product of dienst vereist doorgaans een betaling. Wanneer deze betaling niet tijdig plaatsvindt of helemaal uitblijft, kan de organisatie die nog geld tegoed heeft een incassobureau inschakelen. Het is echter van groot belang dat dit incassobureau degenen met schulden niet verder in de problemen brengt. Dit betekent dat zij zich niet agressief mogen opstellen of onredelijk hoge kosten in rekening mogen brengen. Om deze reden is de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) opgesteld, met als doel de kwaliteit van de incassodienstverlening te verbeteren en de schuldenproblematiek in Nederland aan te pakken. Met de Wki moet de kwaliteit van de private buitengerechtelijke incassodienstverlening worden vergroot en moeten misstanden in deze sector worden weggenomen.
Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (Wki)
De Wki verplicht incassodienstverleners zich te registreren in een speciaal register. Deze registratie is pas mogelijk wanneer zij voldoen aan strikte eisen op het gebied van betrouwbaarheid en kwaliteit, zoals het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Vanaf 1 april 2025 mogen niet-geregistreerde incassodienstverleners geen buitengerechtelijke incassowerkzaamheden meer verrichten. Nieuwe incassodienstverleners die vanaf april 2024 actief zijn, moeten zich direct registreren. Daarnaast dienen incassodienstverleners te voldoen aan kwaliteitseisen, zoals het verstrekken van duidelijke informatie, het zorgvuldig bijhouden van klantdossiers en respectvol omgaan met mensen met schulden. Op deze manier wordt voorkomen dat kwetsbare personen slachtoffer worden van onredelijke incassopraktijken. Het feit dat alle incassodienstverleners zich aan dezelfde kwaliteitseisen moeten houden, zorgt tevens voor een gelijk speelveld.
Toezicht en Handhaving
Vanaf 1 april 2024 is de Inspectie Justitie en Veiligheid de primaire toezichthouder op de incassomarkt. Deze instantie kan ingrijpen wanneer incassodienstverleners de regels overtreden, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes. Naast de Inspectie zijn ook andere partijen betrokken bij het toezicht op de Wki, waaronder Justis, het Bureau Financieel Toezicht en de dekens van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze partijen zijn gezamenlijk een samenwerkingsprotocol aangegaan om het toezicht effectief te laten verlopen.
Implementatie en Registratie
Registratie in het register is mogelijk vanaf 1 april 2024. Justis beheert dit register en controleert bij inschrijving of incassodienstverleners aan de gestelde eisen voldoen. De registratie is één jaar geldig en moet jaarlijks worden vernieuwd. Het register is openbaar en gratis toegankelijk, zodat iedereen kan controleren of een incassodienstverlener geregistreerd is. Schuldenaren kunnen in het register kijken om te zien of een incassodienstverlener geregistreerd is voordat zij betalingen verrichten. Het is de verantwoordelijkheid van de schuldeiser om een geregistreerde dienstverlener te kiezen.
Snijders Incasso Advocaten
Het gevolg hiervan voor Snijders Incasso Advocaten is klein. Met de Wki moet de kwaliteit van de private buitengerechtelijke incassodienstverlening worden vergroot en moeten misstanden in deze sector worden weggenomen. Gezien Snijders Incasso een advocatenkantoor is, staat zij al ingeschreven in het register van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Advocatenkantoren moesten zich al aan strengere regels houden dan ‘normale’ incassobureau’s. Voor de advocatuur zal het toezicht op naleving van de Wki worden uitgeoefend door de dekens van de NOvA. De dekens kunnen (bestuursrechtelijk) handhaven als de advocaat zich niet aan de regels houdt.
Neem contact met ons op
Schroom niet om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze incasso advocaten. Wij denken graag met u mee.