Een conservatoir bankbeslag opheffen, hoe werkt dat?
Wat is een conservatoir bankbeslag?
Als er conservatoir beslag wordt gelegd op uw bankrekening betekent dat, kort gezegd, dat een ander meent geld van u tegoed te hebben. In dat kader heeft diegene aan de deurwaarder gevraagd om beslag te leggen op uw bankrekening, zodat het banksaldo niet tussentijds kan worden vervreemd. De deurwaarder zal aan een dusdanig verzoek geen gehoor geven, als degene die meent uw schuldeiser te zijn, daarvoor geen verlof heeft gekregen van de voorzieningenrechter. Dat is een rechter die altijd klaar staat om onder andere verzoeken voor het leggen van beslag te beoordelen en goed of af te keuren.
Conservatoir beslag (het woord conservatoir zegt het al) is een beslag dat gebruikt wordt om verhaalsmogelijkheden bij de schuldenaar snel te behouden (conserveren). Voor een diepgaand onderzoek naar het geschil en het horen van beide partijen is dan ook meestal geen plaats. Immers heeft de schuldenaar dan de gelegenheid om de zaken waarop de schuldeiser zich wil verhalen, aan het beslag te onttrekken. In Nederland wordt dan ook relatief gemakkelijk verlof verleend voor het leggen van conservatoire beslagen, zoals het bankbeslag. Het vervelende hiervan is wel dat een schuldeiser (met wellicht helemaal niet zo’n sterke vordering) met enig gemak beslag kan leggen op uw bankrekening, waardoor u niet meer (volledig) over uw bankrekening kunt beschikken.
Opheffen conservatoir bankbeslag
Tegenover het met enig gemak verkrijgen van verlof van de voorzieningenrechter voor de conservatoire beslaglegging, staat dat er goede mogelijkheden zijn voor het weer opheffen van het conservatoir bankbeslag. Er zijn twee manieren om het bankbeslag op te heffen. Dit kan ten eerste door voldoende zekerheid te stellen voor de vordering. In de meeste gevallen gebeurt dat door het vestigen van zekerheidsrechten, zoals het verstrekken van een bankgarantie aan de schuldeiser. Hoewel de schuldeiser niet verplicht is om na de zekerheidstelling het conservatoir bankbeslag zelf op te heffen, zullen schuldeisers dat veelal wel doen omdat de schuldenaar anders via een kort geding aan de voorzieningenrechter kan vragen het bankbeslag op te heffen. De voorzieningenrechter zal hieraan gehoor geven wanneer er voldoende zekerheid is gesteld en dus kan een schuldeiser in die situatie maar beter zelfstandig het bankbeslag opheffen om de kosten van een kort geding te voorkomen.
Opheffingskortgeding
Op het moment dat u geen zekerheid kunt of wilt stellen (bijvoorbeeld omdat u echt van mening bent dat uw schuldeiser geen vordering op u heeft), dan kunt u door uw advocaat een zogenaamd ‘opheffingskortgeding’ opstarten tegen uw schuldeiser. Door uw advocaat zal met succes moeten worden betoogd dat uw schuldeiser geen vordering op u heeft en/of dat het beslag onnodig is gelegd door uw schuldeiser. Uiteraard zal uw advocaat ook de vereiste formaliteiten van de beslaglegging checken op fouten, omdat ook die fouten tot opheffing van het beslag kunnen leiden.
Ondeugdelijkheid van de vordering van uw schuldeiser
In de meeste gevallen zal in het opheffingskortgeding de vraag aan de orde zijn of u als ‘schuldenaar’ aannemelijk kunt maken dat de schuldeiser geen vordering op u heeft. Daar waar relatief gemakkelijk verlof wordt gegeven voor het leggen van conservatoir bankbeslag, geeft de wet de ‘schuldenaar’ als voordeel mee dat deze ook maar summierlijk hoeft aan te tonen dat de ‘schuldeiser’ geen vordering op u heeft waarvoor hij of zij beslag kan leggen. Dit betekent dat de drempel voor u om aan te tonen dat uw ‘schuldeiser’ geen vordering op u heeft, lager is. U hoeft slechts aannemelijk te maken dat uw ‘schuldeiser’ geen vordering op u heeft.
Belangenafweging opheffing conservatoir bankbeslag
In alle gevallen zal de voorzieningenrechter de wederzijdse belangen van beide partijen afwegen. Zo kan het zijn dat de voorzieningenrechter wel aannemelijk acht dat uw schuldeiser een vordering op u heeft, maar toch meent dat dit onvoldoende is om de ingrijpende gevolgen van het bankbeslag te rechtvaardigen. Ook dan kan de voorzieningenrechter het conservatoir bankbeslag opheffen. Kortom, voor uw advocaat liggen er voldoende mogelijkheden om het conservatoir bankbeslag via een kort geding te laten opheffen door de voorzieningenrechter.
Hoe lang duurt een conservatoir bankbeslag als ik niks doe?
Als u ervoor kiest om geen actie te ondernemen teneinde het conservatoire bankbeslag op te heffen, dan kan het zomaar zijn dat er gedurende lange tijd beslag op uw bankrekening ligt. Het bankbeslag blijft dan immers liggen tot het moment dat er door de rechter in de zogenaamde ‘bodemprocedure’ (de procedure waarin een eindbeslissing wordt gegeven in het geschil tussen u en uw schuldeiser) een eindvonnis wordt gewezen. Doorgaans duurt een bodemprocedure minimaal één jaar en dat is uiteraard een behoorlijk lange tijd dat u niet (volledig) over uw bankrekening kunt beschikken.
Mijn collega’s en ik ondernemen vaak actie tegen conservatoire bankbeslagen. Wij kunnen u dan ook adviseren en bijstaan wanneer er conservatoir beslag is gelegd op uw bankrekening en u helpen met het opheffen van het bankbeslag. Wenst u juist een conservatoir bankbeslag te leggen bij uw schuldenaar? Neem ook in dat geval vooral contact met ons op!