Faillissement aanvragen, zo doet u dat
Er zijn bedrijfsmatige faillissementen en faillissementen van natuurlijke personen. In dit artikel komt alleen de aanvraag van bedrijfsmatige faillissementen aan de orde.
De schuldenlast is ver opgelopen, zo ver dat uw bedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Met een juridische term heet dat “verkeren in de toestand van te hebben opgehouden te betalen”. Simpel gezegd, er komt niet genoeg geld binnen om de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Dit is het moment om een faillissementsaanvraag in te dienen. U kunt dat als bestuurder zelf doen maar het faillissement kan ook door de schuldeisers van de onderneming worden aangevraagd. In beide gevallen volgt bij het failliet gaan van een bedrijf een procedure bij de rechtbank. In dit artikel komt alleen de eigen aanvraag aan de orde.
Is er een advocaat nodig voor een eigen aangifte faillissement?
Het antwoord op deze vraag is kort gezegd “nee dat hoeft niet” maar het is wel handig om een advocaat te betrekken bij dit proces. Op rechtspraak.nl is een handig formulier beschikbaar waarop stap voor stap de aangifte bij het aanvragen van een faillissement kan worden ingevuld. Het is bij het invullen fijn om advies te kunnen vragen en te horen waar mogelijk risico’s liggen. Eigenlijk is het raadzaam om in de fase kort voor faillissement goed te kijken of u zich als bestuurder goed hebt gedragen, met andere woorden of u als een weldenkend bestuurder hebt gehandeld. Denk hierbij aan voor de hand liggende vraagstukken als welke betalingen er nog wel en welke betalingen er mogelijk niet meer kunnen worden gedaan, maar ook aan minder voor de hand liggende vraagstukken over het nog aangaan van bepaalde verplichtingen.
De curator
Met het uitspreken van het faillissement benoemt de rechtbank een curator. Dit is meestal ook een advocaat. Deze curator wordt belast met het beheer en vereffening van de boedel. Dit houdt kort gezegd in dat de curator zoveel mogelijk actief te gelde moet maken ten gunste van alle schuldeisers gezamenlijk. Een curator is er dus niet in het belang van de bestuurder, maar ook niet in het belang van één schuldeiser, bijvoorbeeld de bank of de belastingdienst. Alle belangen van alle schuldeisers dienen in acht te worden genomen. Als ondernemer bent u feitelijk als gevolg van het faillissement de controle over de eigen onderneming kwijt. Het gevoel wat nog wel eens wil heersen is dat direct na het uitspreken van een faillissement de spreekwoordelijke last van de schouders valt. In feite begint het proces van de afwikkeling van het faillissement dan pas echt.
Praktisch – hoe dienen nu de stukken te worden ingediend?
Bij een eigen aangifte geeft het formulier op rechtspraak.nl heel duidelijk aan welke bijlagen bij de het aanvragen van een faillissement moeten worden bijgevoegd. Als er staat dat een bepaald document het originele document moet zijn, voeg dan ook echt het originele document en geen kopie (ook geen kleurenkopie) toe. Mochten de gevraagde stukken niet zijn bijgevoegd dan neemt de rechtbank het verzoek simpelweg niet in behandeling en loopt de aanvraag en behandeling daardoor vertraging op. Dit kan vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld net voor een salarisronde die niet meer kan worden betaald. Indien de aangifte en alle bijlagen compleet zijn dan kunnen deze bij de centrale balie bij de rechtbank in tweevoud worden ingediend. Het indienen van de stukken is kosteloos. Vergeet niet om een bewijs van ontvangst te vragen bij het indienen van de stukken.
Ok, nu zijn de stukken ingediend en dan?
Uitzonderingen even daargelaten vinden bij de rechtbank op iedere dinsdag de behandeling van de faillissementsaanvragen plaats. Wilt u zeker weten dat de faillissementsaanvraag ook echt behandeld wordt op uitgekozen dinsdag dan is het raadzaam om alle stukken met betrekking tot het failliet gaan van uw bedrijf tijdig, het liefst voor het weekend ervoor te hebben ingediend. Vaak is de aanvraag ook nog op tijd als alle stukken de maandag voor de behandeling van de aanvraag op dinsdag binnen zijn, maar als het niet nodig is het daarop te laten aankomen is dat niet raadzaam.
De zitting duurt vaak maar kort en als de rechter vindt dat het faillissement moet worden uitgesproken gebeurt dit doorgaans middels hamerslag op de zitting zelf. Er volgt dan direct uitspraak.
Het faillissement heeft te gelden vanaf 0.00u op de dag van de uitspraak en werkt daarmee terug. Vanaf de uitspraak van het faillissement wordt een curator benoemd die belast is met de afwikkeling van het faillissement.
Heeft u vragen over de fase voorafgaand aan het faillissement, over het aanvragen van het faillissement en in de verdere afwikkeling, waaronder het contact met de curator? Neemt u dan contact op. Wij helpen u graag!