073 720 02 00

Het intellectueel eigendom beschermen

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Intellectueel eigendomsrecht is een verzamelnaam voor onder meer merkenrecht, modellenrecht,  auteursrecht, handelsnaamrecht en databankenrecht.

Het intellectueel eigendomsrecht geeft de eigenaar ervan het exclusieve recht om het merk, model of de creatie (die laatste twee zijn binnen franchiseverhoudingen minder relevant) commercieel aan te bieden. Dit kan uiteraard via een franchiseovereenkomst maar ook bijvoorbeeld door een licentieovereenkomst. Intellectuele eigendomsrechten komen verschillend tot stand. Voor de meeste rechten moet u zelf actie ondernemen en het intellectueel eigendom vastleggen, maar een aantal ontstaat vanzelf.

Voorbeelden van ingeschreven rechten waarvoor u bescherming van het intellectuele eigendom moet aanvragen zijn onder andere modelrecht en merkbescherming. Auteursrecht en handelsnaamrecht ontstaan dan weer automatisch.

Voor wat betreft franchiseverhoudingen beperken wij ons in deze bijdrage tot de bescherming van het merk en de handelsnaam.

Merkbescherming

Bescherming van het merk heeft betrekking op woorden, logo’s, schrijfwijzen, verpakkingen, kleurcombinaties, geluiden of combinaties daarvan, die worden gebruikt om de herkomst van producten of diensten te onderscheiden van die van de concurrent. In franchiseverhoudingen zijn vooral de logo’s van belang.

Verkrijging

Het verkrijgen van een merkbescherming gaat door registratie in het merkenregister.

Vereisten

Een nieuwe registratie mag geen verwarring bij de consument veroorzaken met eerder geregistreerde merken. Bovendien moet een merk onderscheidend en niet beschrijvend zijn voor de genoemde waren of diensten.

Duur bescherming

Een merkregistratie is tien jaar geldig en kan tegen betaling steeds met tien jaar worden verlengd.

Handelsnaam

Namen voor een franchiseonderneming.

Verkrijging

Het gebruik van de handelsnaam. De bescherming strekt zich uit tot het gebied waar de handelsnaam bekend is.

Het is aan te raden een handelsnaam als merk te laten beschermen. Merkbescherming strekt zich direct uit tot de Benelux of de EU, terwijl handelsnaambescherming zich vaak maar geleidelijk uitbreidt. Daarmee wordt voorkomen dat derden de handelsnaam gebruiken of registreren in die gebieden waar nog geen activiteiten plaatsvinden.

Vereisten

Een handelsnaam mag niet conflicteren met oudere handelsnamen of merken. Bovendien mag een handelsnaam niet misleidend zijn.

Duur bescherming

De handelsnaamrechten bestaan zolang een franchiseonderneming de naam gebruikt.

Heeft u vragen over de bescherming van uw merk en handelsnaam? Neem dan vooral contact op met onze specialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties