Ongeval met een step op het schoolplein: Werkgever niet aansprakelijk!
Werkgeversaansprakelijkheid is in de rechtspraak een veel besproken onderwerp. We zien vaker wel, dan niet, dat een werkgever aansprakelijk is bij een bedrijfsongeval. Deze uitspraak laat gelukkig weer zien dat het geen absolute aansprakelijkheid is, maar dat van geval tot geval gekeken moet worden of werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
Wat speelde hier?
Werkneemster is werkzaam als teamleidster op een school met kinderen voor speciaal primair en voortgezet onderwijs. Het gaat om leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Als teamleidster is werkneemster met enige regelmaat ‘pleinwacht’. Tijdens een pleinwacht stept een leerling tegen werkneemster aan. Beide komen ten val en werkneemster loopt hierbij letselschade op. Werkneemster stelt haar werkgever, Stichting Orion, daarvoor aansprakelijk.
Werkgeversaansprakelijkheid
Om vast te stellen of Stichting Orion aansprakelijk is, moet gekeken worden of zij aan haar zorgplicht heeft voldaan. Uitgangspunt is dat een werkgever aansprakelijk is voor (letsel)schade die ontstaat in de uitoefening van de werkzaamheden van werknemer. Werkgever is niet aansprakelijk als hij aantoont dat hij heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Of werkgever hieraan heeft voldaan is afhankelijk van welke maatregelen en aanwijzingen werkgever in dat specifieke geval diende te geven ter voorkoming van de (letsel)schade van werknemer.
Getroffen maatregelen
Allereerst heeft Stichting Orion een RI&E laten verrichten, waarbij alle veiligheidsrisico’s in kaart zijn gebracht. Hierin was niet het risico op een ongeval met een step op het schoolplein genoemd. Voor dit specifieke veiligheidsrisico had Stichting Orion de volgende adequate veiligheidsmaatregel getroffen: de pleinwacht diende zich zo op te stellen dat deze zicht had op het gehele schoolplein. De afspraak was dat de pleinwacht altijd met haar rug naar de naastliggende spoorlijn stond. Op het moment van het ongeval stond de werkneemster, als zijnde pleinwacht, anders opgesteld. Hierdoor had zij geen zicht op een deel van het schoolplein. Werkneemster week af van deze afspraak, omdat de leerling met wie zij aan het voetballen was, zelf met de rug naar de spoorlijn wilde staan. Volgens de rechter had het ongeval niet plaatsgevonden als werkneemster zich had gehouden aan de veiligheidsmaatregel.
Wat is verder van belang?
In deze zaak is verder voor de zorgplicht van belang dat vast is komen te staan dat er geen sprake was van een personeelstekort die dag. De keuze van Stichting Orion om deze steppen aan de leerlingen ter beschikking te stellen levert evenmin aansprakelijkheid op. Het risico van een botsing is volgens de rechtbank relatief klein en zal vrijwel nooit letselschade opleveren.
Conclusie
Stichting Orion is niet aansprakelijk voor het ongeval met de step op het schoolplein. Er was sprake van een duidelijke veiligheidsmaatregel en het risico op (letsel)schade was relatief klein. Werkgever hoefde in dit geval dan ook geen aanvullende maatregelen te treffen. Het verstrekken van een valhelm kon niet van Stichting Orion worden verlangd.
Tip voor de praktijk: zorg altijd voor een actuele RI&E (een risico-inventarisatie en evaluatie), waarbij een veiligheidsdeskundige alle veiligheidsrisico’s goed in kaart brengt. Stel vervolgens vast welke veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn en voer deze in.
Wisten jullie dat Snijders Arbeidsrecht inmiddels ook letselschadezaken behandelt? Mocht je als ondernemer hiermee te maken krijgen, dan adviseren wij graag.