073 720 02 00

Ontslagaanzegging via WhatsApp rechtsgeldig

Door Bijgewerkt op Geen categorie

De rechtbank in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat een WhatsApp bericht van de werkgever aan de werknemer met een ontslagmededeling uitgelegd mag worden als een aanzegging in de zin van artikel 7:668 BW.

Volgens dit bewuste artikel zijn werkgevers sinds 1 januari 2015 verplicht om bij tijdelijke arbeidscontracten met een duur van zes maanden of langer, de werknemer minimaal één maand voor de einddatum schriftelijk te informeren over het feit of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet. Eerder had minister Asscher al aangegeven dat wat hem betreft een e-mail ook als schriftelijke aanzegging heeft te gelden, ook al adviseerde hij werkgevers om aanzeggingen vooral per aangetekende post te versturen. Een werkgever moet namelijk wel kunnen bewijzen dat de aanzegging de werknemer heeft bereikt en dat is nu eenmaal een stuk lastiger als het gaat om een e-mail.

Werkgever: werknemer meldt zich onterecht ziek

Volgens de rechter in Amsterdam kwalificeert een WhatsApp bericht ook als een “schriftelijke aanzegging”. Het ging in deze zaak om een discussie tussen een restauranthouder en een van zijn medewerksters. De werkneemster in kwestie had zich ziekgemeld, maar deze ziekmelding werd door de werkgever niet geaccepteerd. Volgens de werkgever was de werkneemster in diverse uitgaansgelegenheden gesignaleerd in de periode dat zij voorwendde wegens ziekte niet te kunnen werken.

Tussen partijen ontspon zich een levendige WhatsApp-conversatie waarbij de werkgever op enig moment schreef:
“Ik ga je nu 2 keuzes geven. 1. We gaan normaal uit elkaar, ik stel een ontbinding van contract, je tekent die… 2. Ik ga ontslag aanvragen bij UWV en ontbinding contract per 6 februari.”

Rechter: WhatsApp bericht is ook schriftelijke aanzegging

Volgens de rechter had de werkneemster uit dit bericht kunnen afleiden dat de werkgever het dienstverband hoe dan ook wenste te beëindigen en in elk geval na de einddatum niet zou worden voortgezet. Daarmee had de werkgever in de ogen van de rechter voldaan aan de wettelijke aanzegverplichting.

In deze zaak speelde overigens geen discussie over de vraag of het WhatsApp bericht wel door de werkneemster ontvangen was. Zij had immers op dit bericht gereageerd en daarmee stond vast dat het bericht ook daadwerkelijk door de werkneemster was ontvangen. De vraag is hoe de rechter deze zaak beoordeeld zou hebben als de werkneemster niet op het WhatsApp bericht gereageerd zou hebben. Zou de rechter de bekende “twee vinkjes” dan als voldoende bewijs van ontvangst geaccepteerd hebben?

Ondanks het feit dat de discussie over de aanzegging in deze zaak voor de werkgever goed is afgelopen, doen werkgevers er verstandig aan om de werknemer altijd om een ontvangstbevestiging van een aanzegbericht te vragen.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties