Recht op loon voor aanvang arbeidstijd?
Logischerwijs heeft een werknemer in principe recht op loon wanneer hij werkt. Maar hoe zit het met de opstarttijd? Denk aan het inloggen in allerlei systemen. Geldt deze tijd als arbeidstijd? En heeft een werknemer in die tijd recht op loon?
Een werknemer vond van wel en kiest voor het instellen van een loonvordering bij werkgever. Werkgever weigert echter tot betaling over te gaan en daarom start werknemer een loonvorderingsprocedure bij de rechter. Wat is het oordeel van de rechtbank?
Casus
Specifiek voor deze casus is relevant dat i) werknemer in (10!) programma’s moest inloggen voordat hij kon inloggen in het belsysteem ii) dat om die reden van iedere werknemer werd verwacht 10 minuten voor starttijd aanwezig te zijn en iii) dat hiervoor een afspraak in de planningsregels is opgenomen, waarbij is vermeld dat schending van deze afspraak kan leiden tot sancties (waaronder ontslag).
De visie van werknemer is duidelijk. Omdat werknemer in opdracht van werkgever op werk moet zijn, in die tijd onder het gezag van werkgever valt én hij taken moet uitvoeren, geldt deze tijd als arbeidstijd. Werkgever denkt hier anders over. Volgens werkgever gaat het niet om de verwachting werkzaamheden te verrichten, maar is hier sprake van een uiting van het reguliere instructierecht. Het enige wat namelijk wordt verwacht, is dat werknemers op tijd inloggen, zodat zij voor de start van de dienst bijvoorbeeld nog even wat te drinken kunnen pakken en gebruik kunnen maken van het toilet.
Oordeel rechtbank
De rechtbank komt tot het oordeel dat de tijd die nodig is om in te loggen, is aan te merken als arbeidstijd. In dit geval is onder meer doorslaggevend dat het eerder aanwezig zijn, een verplichting is en geen vrijblijvend advies. Bovendien gaat het om tijd waarin instructies van werkgever gelden en dat geldt dus als tijd voor het verrichten van (voorbereidende) werkzaamheden. De rechtbank meent dus dat het vorderen van achterstallig loon terecht is en wijst de loonvordering toe.
Les voor de praktijk?
Stel jezelf als werkgever de volgende vragen: laat jij je werknemers ook vóór de ‘normale’ werktijd op kantoor komen? Verwacht je nog iets van jouw werknemers na sluitingstijd? En zijn aan het niet naleven van deze afspraken consequenties / sancties verbonden? Wees je er dan bewust van dat, gelet op bovenstaande uitspraak, deze tijd als arbeidstijd kan worden aangemerkt, waarover loon verschuldigd kán zijn. Meer weten over een loonvorderingsprocedure of loonvordering in het algemeen? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.