073 720 02 00

Rechtsvermoeden van arbeidsomvang en oproepovereenkomst

Door Gepubliceerd op 23 mei 2022 Geen categorie

Rechtsvermoeden van arbeidsomvang en oproepovereenkomst: kan een werknemer het rechtsvermoeden inroepen nadat hij een vaste uren omvang heeft geweigerd?

Wettelijke verplichting

Inmiddels is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) al weer ruim twee jaar in werking getreden. En daarmee het begrip ‘oproepovereenkomst’. Voor de volledigheid: een oproepovereenkomst is een overeenkomst waarin de uren of werktijden niet eenduidig zijn vastgelegd. Denk aan een nulurencontract of een min-max contract waarin de werktijden niet duidelijk zijn. Bij een oproepovereenkomst bestaat de wettelijke verplichting om na 12 maanden een vaste urenomvang aan te bieden aan de oproepkracht, die gebaseerd is op het gemiddeld gewerkte aantal uren in de betreffende 12 maanden.

Het zogeheten ‘rechtsvermoeden van arbeidsomvang’

Naast de wettelijke verplichting om een vaste arbeidsomvang aan te bieden na 12 maanden aan de oproepkracht, kent de wet ook nog het zogeheten ‘rechtsvermoeden van arbeidsomvang’. Die houdt kort gezegd in dat als een werknemer minimaal 3 maanden heeft gewerkt, hij het gemiddeld aantal uren kan claimen over die 3 maanden. Het rechtsvermoeden betekent overigens óók dat een werkgever of werknemer kan betogen dat een langere periode representatiever is (bijvoorbeeld in seizoenswerk). Een werknemer kan het rechtsvermoeden inroepen vanaf het moment dat hij dus 3 maanden heeft gewerkt.

Het grote verschil zit ‘m uiteraard in degene die het initiatief neemt. Bij het aanbod vaste urenomvang ligt het initiatief bij de werkgever. Bij het rechtsvermoeden van arbeidsomvang ligt dit bij de werknemer.

Maar wat als een werknemer na 12 maanden het aanbod tot vaste uren weigert (omdat hij bijvoorbeeld flexibiliteit) wil behouden en later alsnog een beroep doet op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Kan dat wel? En welke periode is dan representatief?

Het oordeel

De rechtbank Midden-Nederland heeft hierover recent een oordeel gegeven. Het antwoord is dat een werknemer een beroep op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang kan doen, ook als deze werknemer recent een aanbod tot een vaste urenomvang heeft afgewezen. Redengevend daarvoor is dat een werknemer nieuwe omstandigheden heeft (bijvoorbeeld ziekte) om alsnog een vaste arbeidsomvang te willen hebben. Wel is de periode dan vaak beperkt tot de 3 maanden voorafgaand aan het verzoek, juist omdat de werknemer recent de vaste urenomvang heeft afgewezen.

Weet dus dat een werknemer, na drie maanden te hebben gewerkt, altijd een beroep kan doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. De omvang daarentegen kan verschillen van het moment waarop de werknemer dit verzoek doet.

Goed documenteren

Ten aanzien van de oproepovereenkomst: documenteer goed in je systeem wanneer de 12 maanden verstrijken. Doe je het aanbod namelijk niet als werkgever en werkt de werknemer minder dan het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden, heeft de werknemer een loonvordering over het minder gewerkte dan het gemiddelde. Als voorbeeld: heeft een werknemer gemiddeld 30 uur per week gewerkt en na de 12 maanden werkt hij nog maar 20 uur per week zonder dat een aanbod is gedaan. Dan heeft de werknemer een loonvordering van 10 uur per week (let op de wettelijke verhoging!) en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Kortom, het blijft opletten met de oproepovereenkomst!

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties