073 720 02 00

Spijt van uw aankoop? De wettelijke bedenktijd!

Door Gepubliceerd op 11 oktober 2022 Geen categorie

U kent het wel: een familielid is jarig en u weet niet wat u als presentje moet geven. Bovendien heeft u, door drukte op de werkvloer, ook nog maar weinig tijd om naar de winkel te gaan. U besluit het internet op te duiken om vervolgens vluchtig iets uit te zoeken. Wanneer de grote dag daar is, blijkt dat uw familielid het presentje in kwestie helemaal niet kan waarderen. Een bonnetje heeft u niet, immers heeft u de aankoop via internet gedaan. Wat nu?!

Wanneer heeft u wél recht op uw wettelijke bedenktijd?

Wanneer u producten of diensten niet in een winkel, vaste beursstand of marktkraam koopt, maar bijvoorbeeld aan de deur, op straat, via internet, telefoon of sociale media, dan heeft u volgens de wet 14 dagen wettelijke bedenktijd. Maar, wanneer geldt deze wettelijke bedenktijd niet?

Uitzonderingen op de wettelijke bedenktijd

 • Producten die u op straat of aan huis koopt met een waarde onder de € 50,00.
 • Producten die u op maat laat maken, bijvoorbeeld een maatpak of –kast.
 • Producten die bij levering vermengd raken, zoals zand of beton.
 • Producten waarvan de prijs schommelt zonder dat de verkoper hier invloed op heeft, zoals goud.
 • Producten die overduidelijk persoonlijk zijn, bijvoorbeeld foto’s.
 • Producten die relatief snel bederven, bijvoorbeeld etenswaren of bloemen.
 • Diensten waarvoor u een datum of periode afspreekt, bijvoorbeeld een kaartje voor een pretpark.
 • Losse exemplaren van tijdschriften of kranten.
 • Diensten waarop de wet niet van toepassing is, zoals: kansspelen, pakketreizen, kinderopvang, thuiszorg, verkoop en verhuur van woonruimte.

Vervallen van de wettelijke bedenktijd

Soms heeft u in beginsel wel recht op de wettelijke bedenktijd, maar komt deze als gevolg van uw eigen handelen, bijvoorbeeld door het verbreken van de verzegeling, te vervallen. Op het moment dat u het zegel verbreekt, heeft u geen recht meer op de wettelijke bedenktijd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

 • Producten die niet kunnen worden geretourneerd op basis van hygiënische- of gezondheidsoverwegingen, bijvoorbeeld een tandenborstel of scheerapparaat.
 • Gegevensdragers met digitale inhoud, zoals dvd’s en cd’s.

Overigens komt de wettelijke bedenktijd bij andere producten niet te vervallen na het verbreken van de verzegeling.

Twijfel over uw recht op de wettelijke bedenktijd?

Er kunnen gevallen zijn waarin u twijfelt over uw recht op de wettelijke bedenktijd. Veelvoorkomende gevallen waarin u wel recht heeft op de wettelijke bedenktijd zijn:

 • Afgeprijsde- of showroomartikelen.
 • Tweedehands producten.
 • Producten of diensten via een (online) veiling.
 • Kleding die in verschillende maten te bestellen is.
 • Gordijnen in verschillende standaardmaten.
 • Computers die op uw verzoek worden samengesteld.
 • Abonnementen op tijdschriften of regelmatig geleverde producten of diensten.

Gebruik maken van de wettelijke bedenktijd

U weet nu in welke gevallen u recht heeft op de wettelijke bedenktijd, maar hoe effectueert u deze? Als u via internet of telefonisch een aankoop hebt gedaan, kunt u binnen 14 dagen aan de verkopende partij laten weten dat u afziet van de koop. Dit kunt u doen via een modelformulier herroeping. Bewaar een kopie van de brief of de e-mail als bewijs van de retourzending. Binnen 14 dagen nadat u de verkoper hebt laten weten dat u afziet van de koop moet de verkoper het aankoopbedrag terugbetalen. De verkoper mag hier echter wel mee wachten tot het product daadwerkelijk terug is ontvangen of u een bewijs van retournering levert. De kosten voor de retourzending mogen bij u in rekening worden gebracht, mits u daarover vooraf bent geïnformeerd.

Mocht u problemen ervaren nadat u afziet van een koop, wenst de verkoper het geld niet terug te storten of bestaat er discussie over de kosten voor de retourzending? Neem dan contact met ons op. De advocaten van Snijders Advocaten helpen u graag om uw wettelijke bedenktijd ten volle te benutten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties