073 720 02 00
Nieuws

Tips bij de ver- en aankoop van een bedrijf / onderneming

Door Gepubliceerd op 2 december 2019 Nieuws

Volgens de cijfers van het CBS zijn er dit jaar al meer fusies en overnames gerealiseerd dan in heel het jaar 2018 het geval was. Het kopen- en verkopen van een bedrijf / onderneming is dus “trending”. Het klinkt altijd mooi, een succesvolle overname – en dat is het ook -, maar er komt ontzettend veel bij kijken en het is in de regel een zeer intensief en ingrijpend proces. In dit artikel zullen enkele tips (do’s en don’ts) voor bedrijfsovername aan bod komen.

Bedenk goed wat u wilt en waarom
Voordat u een bedrijf te koop aanbiedt of u als koper besluit om het onderhandelingstraject in te gaan met als doel een bedrijf te kopen, bedenk dan goed waarom u dit wilt. Waarom wilt u een bedrijf verkopen of kopen? Bent u bijvoorbeeld toe aan een nieuwe uitdaging of wilt u met pensioen (verkoper) of wilt u starten met ondernemen of juist gaan groeien (koper)? Er zijn een legio aan redenen denkbaar om tot verkoop of aankoop van een bedrijf over te gaan. Blijf daarbij echter wel realistisch en voorkom dat u de deal koste wat het kost wilt sluiten (wees dus niet te gretig).

Laat u vanaf het begin af aan adviseren
Een veel gemaakte fout is dat de betrokkenen pas op een later moment in het overnameproces – vaak om kosten te besparen – besluiten om zich te laten adviseren (juridisch-, fiscaal- en overig advies). Een bedrijfsovername is echter een complex proces (zowel voor verkoper als koper) en zonder de begeleiding van professionele adviseurs raakt u niet alleen snel het overzicht kwijt, maar loopt u ook onnodige risico’s. Bijvoorbeeld omdat zaken contractueel niet (goed) worden vastgelegd (denk daarbij bijvoorbeeld aan garanties en vrijwaringen). Een ander bijkomend voordeel van u laten bijstaan door adviseurs is dat u zich tijdens het overnameproces ook nog gewoon kan blijven richten op de onderneming zelf. Het is daarbij in dat kader ook aan te bevelen om bepaalde belangrijke personen binnen de organisatie in vertrouwen op de hoogte te stellen van de voorgenomen verkoop/aankoop. Niet alles hoeft namelijk via u te lopen en veel vragen (bijvoorbeeld in het kader van een due diligence onderzoek) kunnen eenvoudig door andere personen binnen de organisatie worden beantwoord, hetgeen u de ruimte geeft om het overzicht te bewaren.

Laat ook een Letter of Intent, ook wel intentieverklaring genoemd, opstellen waarin de belangrijkste voorwaarden (denk bijvoorbeeld aan exclusiviteit, geheimhouding, prijs, due diligence onderzoek, tijdspad, transactiedocumentatie, break fee etc.) tussen partijen op voorhand worden afgekaart.

Voer een gedegen due diligence onderzoek uit
Voer een gedegen due diligence onderzoek uit (denk hierbij aan een boekenonderzoek op onder andere fiscaal-, financieel-, juridisch- en commercieel gebied) om de spreekwoordelijke “lijken uit de kast” zoveel mogelijk uit te kunnen sluiten. Ook hiervoor geldt weer dat het is aan te raden om dit (deels) door professionele adviseurs te laten doen aangezien die weten waar ze op moeten letten. Indien de uitkomst van het due diligence onderzoek niet conveniërend is kan worden afgezien van de transactie, kan de koopprijs worden bijgesteld of kunnen bepaalde specifieke garanties en/of vrijwaringen worden opgenomen of bepaalde zekerheden worden bedongen.

Zoals aangegeven zijn dit slechts enkele tips. Bent u voornemens om een bedrijf te verkopen of te kopen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties