Uitbreiding informatieplicht werkgever
De nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden leidt onder meer tot een uitbreiding van de informatieplicht van de werkgever over de arbeidsvoorwaarden. Wat houdt dit in?
Huidige informatieplicht werkgever
In de huidige wet is al opgenomen dat een werkgever verplicht is om informatie aan de werknemer te geven. Denk hierbij aan naam, woonplaats van partijen en de functie van de werknemer. De (volledige) lijst staat opgesomd in de wet. Het meeste daarvan is (vaak) opgenomen in de arbeidsovereenkomst en/of personeelsregeling.
Wat houdt de uitbreiding in?
Vanaf 1 augustus 2022 wordt de informatieplicht van werkgever uitgebreid. Zo moet een werkgever onder meer informeren over:
- de duur en voorwaarden van de proeftijd;
- de werkplek;
- een mogelijk recht op opleiding;
- hoe het gaat bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst;
- de afzonderlijke onderdelen van het loon zoals een bonus.
De (volledige) lijst zal vanaf de hiervoor genoemde datum worden gepubliceerd in de wet. Let er dus op dat deze verplichte informatie wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst en/of personeelsregeling.
Hoe dan?
Het kan gelukkig eenvoudig. Simpelweg door het opnemen van deze verplichte informatie in de arbeidsovereenkomst en/of personeelsregeling. Soms is een verwijzing naar de wet of de cao voldoende. Dan kan de werknemer precies nalezen hoe het zit. Daarmee voelt dit toch een beetje als schijnwetgeving, want de vraag is natuurlijk of een werknemer voldoende weet als er wordt opgenomen dat voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt verwezen naar titel 10 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Wij denken van niet, maar het is dus wel verplicht om te doen.
Termijn en handhaving
Voor nieuwe arbeidsovereenkomsten – vanaf 1 augustus 2022 – geldt dat de gegevens binnen één week na de eerste werkdag aan de werknemer worden verstrekt. Daarnaast geldt er een termijn van één maand, na een verzoek daartoe vanuit werknemer voor het verstrekken en/of aanvullen van de verplichte informatie.
Nog steeds geldt dat de informatieplicht wordt gehandhaafd via het civiele recht. Dat betekent dat als de werkgever, ondanks een verzoek daartoe van werknemer, niet binnen de wettelijke termijn de verplichte informatie aan de werknemer beschikbaar heeft gesteld, de werknemer dat alsnog via de rechter kan afdwingen. En indien een werknemer hierdoor schade lijdt, is de werkgever verplicht om deze te vergoeden. Schade blijft wel moeilijk aan te tonen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat een werknemer écht schade lijdt.
Conclusie
Het gevolg van deze nieuwe wet is dus onder andere dat de (model) arbeidsovereenkomsten en/of personeelsregelingen zullen moeten worden aangepast. Ook moet er rekening worden gehouden met het feit dat werknemers die al in dienst zijn een verzoek zullen/kunnen doen om (meer) informatie. Hulp nodig bij het checken/aanpassen van de arbeidsovereenkomst en/of personeelsregeling of meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.