Waarom zou u een eigendomsvoorbehoud opstellen?
Als u zaken uitlevert aan een klant, dan kunt u in de overeenkomst een eigendomsvoorbehoud maken. Dit betekent concreet dat u eigenaar blijft van de zaken / goederen, totdat uw factuur is betaald.
Meestal gaat dat gewoon goed, maar dus niet altijd.
Eigendomsvoorbehoud in faillissement
Het komt echter ook (vaak) voor dat de factuur onbetaald blijft en de klant failliet gaat. In dat geval kunt u voorkomen dat de curator de door u geleverde zaken verkoopt en de opbrengst in de faillissementsboedel valt, door een beroep te doen op het eigendomsvoorbehoud.
Immers: als gevolg van het door u in uw offerte of overeenkomst gemaakte eigendomsvoorbehoud, bent u gewoon eigenaar gebleven over de uitgeleverde goederen. Ook al staan de goederen bij een klant en zelfs al weet u niet waar ze staan. U kunt uw goederen dan altijd opeisen bij de curator.
Eisen aan eigendomsvoorbehoud
U moet wel kunnen aantonen dat het eigendomsvoorbehoud correct is gevestigd op de goederen. Dit doet u door voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst het eigendomsvoorbehoud (bewijsbaar) te bedingen. Dat kan ook via de leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden, maar dan moeten deze voorwaarden wel toepasselijk zijn verklaard en ter hand gesteld of de mogelijkheid daartoe geboden.
Voldoende identificeerbaar
Om goederen aan u terug te kunnen geven, zal de curator niet alleen nagaan of er op juiste wijze een eigendomsvoorbehoud is gevestigd. Van belang is ook of uw goederen nog aanwezig zijn. Als goederen al zijn verbruikt, dan kan de curator deze niet aan u teruggeven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u rubber heeft geleverd waar inmiddels autobanden van zijn gemaakt. Ook wanneer u onderdelen heeft geleverd die inmiddels gemonteerd zijn op een machine, treft uw eigendomsvoorbehoud geen doel. De onderdelen maken in dat geval namelijk deel uit van de machine.
Het beroep op het eigendomsvoorbehoud kan ook worden belemmerd wanneer u niet kunt aantonen dat een bepaald goed door u is geleverd. Plaats daarom altijd een sticker of breng een markering aan waaruit dit valt af te leiden.
Ook kan sprake zijn van vermenging. Niet alleen wanneer een onderdeel op een machine is gemonteerd is dit het geval, maar bijvoorbeeld ook wanneer een door u geleverde partij rubberen korrels, is vermengd met een andere partij rubberen korrels. Streef er dus, waar mogelijk naar, om dergelijke grondstoffen in verpakkingen te leveren.
Beperkt versus uitgebreid
In veel gevallen wordt er een eigendomsvoorbehoud bedongen en gevestigd zoals hierboven reeds besproken. Het eigendomsrecht van geleverde zaken gaat pas over op de afnemer, nadat hij de koopprijs voor die zaken heeft voldaan. Als leverancier doet u zich daarmee ernstig tekort. U vestigt daarmee namelijk een beperkt eigendomsvoorbehoud waarmee u enkel de goederen kunt terugvorderen die onbetaald zijn gebleven. Meer dan eens komt het namelijk voor dat de geleverde goederen al geheel of gedeeltelijk zijn gebruikt. U doet er daarom wijs aan om een uitgebreid eigendomsvoorbehoud te bedingen. Een uitgebreid eigendomsvoorbehoud strekt zich namelijk uit over alle door de leverancier geleverde zaken.
U bedingt dan dat: alle door de leverancier geleverde goederen eigendom blijven van de leverancier totdat de afnemer volledig heeft voldaan aan al zijn betalingsverplichtingen aan de leverancier. Op het moment dat de afnemer dan failliet gaat, kunt u dan niet alleen alle niet-betaalde goederen ophalen bij de curator, voor zover nog aanwezig, maar kunt u ook de wél betaalde goederen ophalen. De enige beperking die dan geldt, is dat de goederen die u mee wilt nemen geen hogere waarde mogen vertegenwoordigen dan de openstaande vordering.