073 720 02 00

Wat is een distributieovereenkomst?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Een veelvoorkomende overeenkomst voor leveranciers is de distributieovereenkomst die gesloten wordt met de distributeur. In de distributieovereenkomst staat dat de leverancier aan de distributeur producten verkoopt met het oog op doorverkoop door de distributeur.

Kern van een distributieovereenkomst

De kern van een distributieovereenkomst is de afspraak dat een distributeur producten van een leverancier koopt ten behoeve van doorverkoop in een bepaald gebied. Hierdoor kan je als leverancier snel groeien zonder een geheel eigen (distributie)organisatie te moeten opbouwen.

De distributeur krijgt het recht om producten te verkopen die hij heeft ingekocht van de distributiegever (leverancier). Daartegenover heeft de leverancier de verplichting om een bepaald product onder bepaalde afspraken te leveren aan de distributeur. De distributeur koopt de producten in een verkoopt die zelf voor eigen rekening en risico. Dat laatste betekent dat de distributeur de producten in eigen naam door levert en met de afnemers aparte koopovereenkomsten sluit.

Aanvullende afspraken

In een distributieovereenkomst leggen de leverancier en de distributeur afspraken vast over de verkoop van producten van leverancier aan distributeur. Denk onder meer aan specifieke afspraken over de omvang van de distributie, de inkoopprijs, de hoeveelheid, een minimum afnameverplichting, het distributiegebied, exclusiviteit, geheimhouding, marketing verplichtingen, rapportage, productaansprakelijkheid, non-concurrentie en de duur van de samenwerking.

Er zijn – in tegenstelling tot bijvoorbeeld agentuurovereenkomsten – geen specifieke wettelijke regels voor distributieovereenkomsten. Het is zaak duidelijke afspraken te maken en te voorkomen dat de rechter de overeenkomst ineens kwalificeert als een andere overeenkomst waarop allerlei andere onvoorziene regels van toepassing blijken te zijn.

Hulp nodig bij het opstellen van een distributieovereenkomst? Neem (vrijblijvend) contact op met onze specialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties