Wat is een kort geding?
Wat is een kort geding? De naam zegt het eigenlijk zelf al. De betekenis van kort geding is een (ver)korte procedure. Als u een probleem heeft en er daarvoor een rechtszaak moet worden gevoerd, moet u in principe een gewone civiele procedure starten. Soms is daarvoor echter te weinig tijd. Een gewone civiele procedure duurt immers enkele maanden en soms zelfs enkele jaren. Het kan echter voorkomen dat u niet de tijd heeft om dit af te wachten. In zo’n geval kunt u een kort geding starten. U heeft dan sneller een uitspraak dan in een gewone civiele procedure. Een kort geding is dus eigenlijk een spoedprocedure.
Wanneer kan ik een kort geding beginnen?
De belangrijkste voorwaarde om een kort geding te kunnen beginnen, is dat er sprake is van een spoedeisend belang. Volgens de wet is daarvan sprake als u niet de tijd heeft om een gewone procedure te voeren. Een voorbeeld: u heeft samen met iemand anders een bedrijf, maar de laatste tijd loopt het niet meer zo lekker en hebben jullie besloten dat u de aandelen van de ander koopt, waardoor het bedrijf alleen van u wordt. Ondanks dat de afspraken definitief zijn gemaakt, weigert de ander ineens de aandelen te verkopen. Als u dan een normale procedure voert, heeft u pas over enige tijd een uitspraak. Al die tijd is de ander nog in het bedrijf, terwijl jullie niet meer door een deur kunnen. Voor het bedrijf kan dit erg grote gevolgen hebben. In zo’n situatie heeft u een spoedeisend belang en kunt u een kort geding beginnen om de ander te dwingen zijn aandelen alsnog te verkopen (als u gelijk krijgt, natuurlijk).
Naast dat er sprake moet zijn van een spoedeisend belang, zegt de wet dat de zaak zich ook moet lenen voor een kort geding. Omdat een kort geding een stuk korter en sneller is dan een normale procedure zijn bepaalde handelingen niet mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in kort geding getuigen te horen of om een deskundige te benoemen. Als u dat eigenlijk wel wil (of nodig is), leent de zaak zich niet voor een kort geding. Het is daarom erg belangrijk om goed te kijken of een kort geding wel de juiste weg voor u is.
Hoe ziet een kort geding eruit?
Een kort geding begint met het opstellen van een kort geding dagvaarding. Dat is een juridisch document waarin u aangeeft wat u precies wilt bereiken en waarom. Met het concept van de dagvaarding kunt u bij de rechtbank een datum aanvragen waarop het kort geding plaatsvindt. Vervolgens wordt de dagvaarding uitgereikt aan de tegenpartij. Dat gebeurt door een deurwaarder. Hierna vindt de zitting plaats. Daar kunt u uw standpunt verder toelichten aan de rechter. De tegenpartij is ook op die zitting aanwezig en kan uitleggen waarom zij het niet eens is met uw verhaal. Daarna zal de rechter uitspraak doen. Normaal gesproken gebeurt dit binnen 14 dagen na de zitting maar het kan ook dat er eerder uitspraak wordt gedaan.
Hoe lang duurt een kort geding?
Hoe lang een kort geding duurt, is niet precies te zeggen. Dat hangt af van de omstandigheden van uw zaak, zoals hoeveel spoed er is. Normaal gesproken zitten er enkele weken tussen het moment dat de dagvaarding wordt opgesteld en het moment dat de rechter uitspraak heeft gedaan, maar het kan voorkomen dat ook dit niet snel genoeg is en u sneller een uitspraak nodig heeft. In zo’n geval kan een kort geding ook binnen enkele dagen plaatsvinden en in sommige gevallen kan dit zelfs binnen één dag. Het zou zelfs in het weekend kunnen plaatsvinden.
Hoger beroep
Als u het niet eens bent met de uitspraak van de kantonrechter of de rechtbank kunt u meestal in hoger beroep gaan om dit oordeel aan te vechten. Dat geldt ook bij een kort geding. Alleen moet u er wel rekening mee houden dat het hoger beroep aanmerkelijk langer duurt dan de procedure bij de kantonrechter of de rechtbank.
De advocaten van Snijders Litigation hebben veel ervaring met het voeren van kort geding procedures, zowel bij de kantonrechter als bij de rechtbank maar ook in hoger beroep.