073 720 02 00

Wat is een licentieovereenkomst?

Door Gepubliceerd op 5 juli 2022 Geen categorie

Voordat we ingaan op de verschillen tussen een franchiseovereenkomst en een licentieovereenkomst is van belang te weten dat de Wet franchise, zoals die geldt vanaf 1 januari 2021, van toepassing is op overeenkomsten die er feitelijk op neerkomen dat er – tegen vergoeding – gebruik wordt gemaakt van een formule en dat daar verplichtingen bij horen.

Dat partijen hun samenwerking vormgeven door middel van een licentieovereenkomst, wil dus niet altijd zeggen dat de Wet franchise in dat geval niet van toepassing is. De licentieovereenkomst kent geen overkoepelende wettelijke regeling, er is dus niet een definitie in de wet opgenomen. Daardoor zijn partijen grotendeels vrij om de overeenkomsten en hun contractuele relatie naar eigen inzicht in te richten.

Wat staat er in een licentieovereenkomst?

Bij een licentieovereenkomst geeft de licentiegever tegen betaling toestemming tot het gebruik van aan hem toebehorende intellectuele eigendomsrechten, zoals zijn handelsnaam, zijn merken en/of modellen.

De licenties zijn veelal niet exclusief, wat betekent dat zij kunnen worden verkocht aan verschillende, elkaar beconcurrerende ondernemingen, die actief zijn in dezelfde markt. Bij een licentieovereenkomst wordt doorgaans maar één specifiek recht verleend. Dit recht heeft altijd te maken met intellectuele eigendomsrechten (bijvoorbeeld merk, model, knowhow, patent of software).

Verschil tussen licentieovereenkomst en franchiseovereenkomst

Groot verschil met franchise is dat de licentienemer vrij is te handelen binnen de grenzen van de overeengekomen voorwaarden.

Een ander belangrijk verschil is dat een licentiegever geen ondersteunende en begeleidende activiteiten verstrekt. Er is uiteraard wel sprake van controle. De welbekende zorgplicht uit de franchise – die zelfs wettelijk verankerd is – geldt niet voor licentiegevers.

Voordelen ten opzichte van een franchiseovereenkomst

De voordelen van een licentieovereenkomst ten opzichte van een franchiseovereenkomst zitten er voor de licentiegever met name in dat de kosten lager zijn en de mogelijkheid wordt behouden de eigen activiteiten te combineren met licenseren in een ander marktsegment.

Voor de licentienemer zitten de voordelen vooral in de vrijheid die zij heeft in de wijze waarop zij de licentie exploiteert.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opstellen van een licentieovereenkomst? Neem vooral contact op met de advocaten van Snijders Franchise.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties