Wat is een licentieovereenkomst?
Voordat we ingaan op de verschillen tussen een franchiseovereenkomst en een licentieovereenkomst is van belang te weten dat de Wet franchise, zoals die geldt vanaf 1 januari 2021, van toepassing is op overeenkomsten die er feitelijk op neerkomen dat er – tegen vergoeding – gebruik wordt gemaakt van een formule en dat daar verplichtingen bij horen.
Dat partijen hun samenwerking vormgeven door middel van een licentieovereenkomst, wil dus niet altijd zeggen dat de Wet franchise in dat geval niet van toepassing is. De licentieovereenkomst kent geen overkoepelende wettelijke regeling, er is dus niet een definitie in de wet opgenomen. Daardoor zijn partijen grotendeels vrij om de overeenkomsten en hun contractuele relatie naar eigen inzicht in te richten.
Wat staat er in een licentieovereenkomst?
Bij een licentieovereenkomst geeft de licentiegever tegen betaling toestemming tot het gebruik van aan hem toebehorende intellectuele eigendomsrechten, zoals zijn handelsnaam, zijn merken en/of modellen.
De licenties zijn veelal niet exclusief, wat betekent dat zij kunnen worden verkocht aan verschillende, elkaar beconcurrerende ondernemingen, die actief zijn in dezelfde markt. Bij een licentieovereenkomst wordt doorgaans maar één specifiek recht verleend. Dit recht heeft altijd te maken met intellectuele eigendomsrechten (bijvoorbeeld merk, model, knowhow, patent of software).
Verschil tussen licentieovereenkomst en franchiseovereenkomst
Groot verschil met franchise is dat de licentienemer vrij is te handelen binnen de grenzen van de overeengekomen voorwaarden.
Een ander belangrijk verschil is dat een licentiegever geen ondersteunende en begeleidende activiteiten verstrekt. Er is uiteraard wel sprake van controle. De welbekende zorgplicht uit de franchise – die zelfs wettelijk verankerd is – geldt niet voor licentiegevers.
Voordelen ten opzichte van een franchiseovereenkomst
De voordelen van een licentieovereenkomst ten opzichte van een franchiseovereenkomst zitten er voor de licentiegever met name in dat de kosten lager zijn en de mogelijkheid wordt behouden de eigen activiteiten te combineren met licenseren in een ander marktsegment.
Voor de licentienemer zitten de voordelen vooral in de vrijheid die zij heeft in de wijze waarop zij de licentie exploiteert.
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het opstellen van een licentieovereenkomst? Neem vooral contact op met de advocaten van Snijders Franchise.