073 720 02 00
Transitievergoeding

Weigeren van passende functie: transitievergoeding?

Door Bijgewerkt op Transitievergoeding

Het is een veel gestelde vraag, of beter gezegd, een grote ergernis aan de zijde van werkgever. Namelijk dat een werknemer recht had op een transitievergoeding, ook al was het de werknemer die een passende functie heeft geweigerd. Op grond van de wet is het immers aan een werkgever om te beoordelen of een werknemer kan worden herplaatst in een passende functie, eventueel met behulp van scholing. Deze verplichting is overigens niet van toepassing, indien er sprake is van ‘verwijtbaar handelen’ en dat dat ook de reden van ontslag is. Echter, indien een werknemer dus een passende functie weigerde, heerste lang de gedachte dat hij dan wel recht zou hebben op een transitievergoeding.

Vanaf 28 januari 2021 liggen de kaarten anders. Dat licht ik hieronder toe.

Oordeel hof Den Bosch

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft op 28 januari 2021 bepaald dat een werknemer ernstig verwijtbaar handelt door een passende functie niet te aanvaarden. Hoe zit het ook alweer?

Een werknemer heeft op grond van de wet recht op een transitievergoeding indien – kort gezegd – de arbeidsovereenkomst: i) door de werkgever is opgezegd, ii) op verzoek van de werkgever is ontbonden of iii) na het einde van rechtswege op initiatief van de werkgever niet is verlengd. Geen recht op een transitievergoeding bestaat als een werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of juist heeft nagelaten. Dat is een hoge drempel. Ook als sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten aan de zijde van een werknemer kan de rechter een transitievergoeding toekennen, indien het niet toekennen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Terug naar de casus en de praktijk. Wat was er aan de hand? Een werkgever voerde een reorganisatie door (lees: schafte het werken in ploegen af). Daardoor verviel de functie van werknemer. Vervolgens heeft werkgever werknemer diverse passende functies (wat een passende functie is, kom ik zo op terug) aangeboden en kwam daarbij zelfs tegemoet aan diverse bezwaren van de werknemer (o.a. arbeidstijden, woon-werkverkeer). De werknemer bleef weigeren, als gevolg waarvan de werkgever het UWV om toestemming vroeg om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Die toestemming kreeg de werkgever, waarop de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, maar zonder toekenning van de transitievergoeding, omdat de werkgever vond dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door de passende functie te weigeren. Het Hof Den Bosch ging daar dus in mee en dat lijkt dus een kentering in de discussie. Een terechte kentering als je het mij vraagt.

Dan resteert nog de vraag: wat is een passende functie? Een passende functie is een functie die aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer. Dit is bij uitstek een subjectieve beoordeling en daar kan in de praktijk veel discussie over ontstaan. Maar als de functie als passend valt te kwalificeren, en de werknemer weigert deze passende functie, dan hoef je dus als werkgever in ieder geval geen transitievergoeding te betalen. En dat maakt een en ander een stuk duidelijker en fijner voor een werkgever.

Nieuwsgierig naar andere voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werknemer? Lees dan ook de blogs van mijn collega’s Nina Duine en Tamara Jansen.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties