073 720 02 00

Welke rechten en verplichtingen heb ik als (beoogd) franchisenemer?

Door Gepubliceerd op 11 november 2022 Geen categorie

Bijna dagelijks word ik benaderd door franchisenemers met de vraag welke rechten en verplichtingen zij eigenlijk hebben als ze willen aansluiten bij een franchiseformule.

Rechten van de franchisenemer

Allereerst is het van belang dat je als beoogd franchisenemer recht hebt op alle informatie van de franchisegever die van belang kan zijn bij het sluiten van de franchiseovereenkomst. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om de financiële gegevens over de locatie of over financiële gegevens van vergelijkbare locaties. Het gaat erom dat, als de franchisegever informatie heeft die de beoogd franchisenemer zou kunnen helpen bij het maken van een ondernemingsplan, de beoogd franchisenemer recht heeft op die gegevens. De Wet franchise is vrij uitgebreid op dit punt.

De meeste concept franchiseovereenkomsten bevatten een bepaling waarin de beoogd franchisenemer verklaart voldoende informatie te hebben ontvangen, althans die neem ik altijd op, dus dat maakt dat je als franchisenemer extra scherp moet zijn.

Keihard – want je mag daar absoluut niet van afwijken – is de zogenaamde “stand-still periode”. Die periode is een bedenktijd, duurt vier weken en gedurende deze periode heeft de franchisenemer  de gelegenheid om aan zijn/haar onderzoeksverplichtingen te voldoen.

De franchiseovereenkomst (en alle daarbij behorende overeenkomsten) mag tijdens de bedenktijd niet ten nadele van de franchisenemer gewijzigd worden. Afwijkingen van de franchiseovereenkomst ten voordele van de franchisenemer mogen overigens wel (maar komen nooit voor…).

Verplichtingen van de franchisenemer

Voorafgaand aan het sluiten van de franchiseovereenkomst dient aan de franchisegever tijdig informatie verstrekt te worden over de financiële positie van de franchisenemer. De franchisegever moet de mogelijkheid worden geboden om te kunnen toetsen of de noodzakelijke investeringen (bij aanvang en gedurende de looptijd van de franchiseovereenkomst) wel te financieren zijn door de franchisenemer.

Op de franchisenemer rust namelijk een onderzoeksplicht. Een bepaling die ook standaard wordt opgenomen in een franchiseovereenkomst is dat de franchisenemer juridisch advies heeft ingewonnen. Desondanks komt het nog vaak voor dat dit niet gebeurt.

Franchise is en blijft een samenwerkingsvorm die alleen werkt als beide partijen hun verplichtingen nakomen. Gaat het al fout voordat partijen de samenwerking starten dan is de gehele samenwerking bij voorbaat al mislukt.

Laat je dus vooral goed adviseren en begeleiden. Neem contact met ons op, want de advocaten van Snijders Franchise staan jou graag bij.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties