Welke rechten en verplichtingen heb ik als (beoogd) franchisenemer?
Bijna dagelijks word ik benaderd door franchisenemers met de vraag welke rechten en verplichtingen zij eigenlijk hebben als ze willen aansluiten bij een franchiseformule.
Rechten van de franchisenemer
Allereerst is het van belang dat je als beoogd franchisenemer recht hebt op alle informatie van de franchisegever die van belang kan zijn bij het sluiten van de franchiseovereenkomst. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om de financiële gegevens over de locatie of over financiële gegevens van vergelijkbare locaties. Het gaat erom dat, als de franchisegever informatie heeft die de beoogd franchisenemer zou kunnen helpen bij het maken van een ondernemingsplan, de beoogd franchisenemer recht heeft op die gegevens. De Wet franchise is vrij uitgebreid op dit punt.
De meeste concept franchiseovereenkomsten bevatten een bepaling waarin de beoogd franchisenemer verklaart voldoende informatie te hebben ontvangen, althans die neem ik altijd op, dus dat maakt dat je als franchisenemer extra scherp moet zijn.
Keihard – want je mag daar absoluut niet van afwijken – is de zogenaamde “stand-still periode”. Die periode is een bedenktijd, duurt vier weken en gedurende deze periode heeft de franchisenemer de gelegenheid om aan zijn/haar onderzoeksverplichtingen te voldoen.
De franchiseovereenkomst (en alle daarbij behorende overeenkomsten) mag tijdens de bedenktijd niet ten nadele van de franchisenemer gewijzigd worden. Afwijkingen van de franchiseovereenkomst ten voordele van de franchisenemer mogen overigens wel (maar komen nooit voor…).
Verplichtingen van de franchisenemer
Voorafgaand aan het sluiten van de franchiseovereenkomst dient aan de franchisegever tijdig informatie verstrekt te worden over de financiële positie van de franchisenemer. De franchisegever moet de mogelijkheid worden geboden om te kunnen toetsen of de noodzakelijke investeringen (bij aanvang en gedurende de looptijd van de franchiseovereenkomst) wel te financieren zijn door de franchisenemer.
Op de franchisenemer rust namelijk een onderzoeksplicht. Een bepaling die ook standaard wordt opgenomen in een franchiseovereenkomst is dat de franchisenemer juridisch advies heeft ingewonnen. Desondanks komt het nog vaak voor dat dit niet gebeurt.
Franchise is en blijft een samenwerkingsvorm die alleen werkt als beide partijen hun verplichtingen nakomen. Gaat het al fout voordat partijen de samenwerking starten dan is de gehele samenwerking bij voorbaat al mislukt.
Laat je dus vooral goed adviseren en begeleiden. Neem contact met ons op, want de advocaten van Snijders Franchise staan jou graag bij.