Werkplezier ook tijdens Corona
Afgelopen week nam ik, Corina Blockland, als spreker deel aan een webinar over werkplezier in Corona-tijd.
Het ging over twee in mijn ogen belangrijke onderwerpen, namelijk:
- Hoe houd je het leuk als team ondanks alle Corona-maatregelen
- Wat als het niet lekker gaat. Hoe herken je dit en wat kun je dan doen?
Om met dit laatste te beginnen: opvallend genoeg gaf Professor Lex Burdorf van de Erasmus Universiteit recent aan dat uit onderzoek blijkt dat Corona heus niet alleen maar negatieve gevolgen heeft. Wist je bijvoorbeeld dat de algemene gezondheid van thuiswerkers juist gestegen is? En dat ook het aantal RSI-klachten flink is afgenomen? En dat terwijl velen van ons niet erg ergonomisch aan het werk zijn aan de keukentafel.
Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Veel werknemers hebben last van de huidige periode van grotendeels thuis werken. Eenzaamheid, langer doorwerken, moeilijker concentreren en de balans tussen persoon en werk die zoekraakt zijn veel genoemde factoren. Kortom, er is genoeg om ons heen dat invloed heeft op ons werkplezier.
De kracht van meeveren
Werkplezier gaat in de kern over drie dingen:
- Zingeving bijvoorbeeld voelen mensen zich nuttig en hebben ze voldoende uitdaging? Doen mensen werk dat echt bij ze past?
- Plezier bijvoorbeeld de onderlinge betrokkenheid en interesse in elkaar, wordt er lol getrapt af en toe?
- Veerkracht bijvoorbeeld kun je omgaan met tegenvallers of zit je snel in zak en as?
Dit laatste punt, veerkracht, is een belangrijk onderwerp omdat het zeker in Coronatijd veel effect heeft op inzetbaarheid en verzuim. Het boeiende is namelijk dat mensen met een lage veerkracht vele malen gevoeliger zijn voor stress en depressie. Ze zijn niet zo flexibel in het meebewegen met de veranderingen en dat zorgt voor stress. Als er onvoldoende energie tegenover staat, kan dit grote gevolgen hebben. Voor de werknemer, maar ook voor de werkgever doordat er sprake is van een hoger verzuim of minder betrokkenheid bij de organisatie. Heel belangrijk om juist nu goed te blijven kijken naar je collega’s. Zie je opvallend gedrag? Opvallend gedrag is gedrag dat anders is dan anders, en kan dus per persoon verschillen. Juist nu is het essentieel om dit te benoemen, en om te blijven checken of het goed met mensen gaat, en of ze genoeg energiebronnen tegenover eventuele stressoren kunnen zetten.
Energiebronnen hoeven overigens niet altijd in het werk te liggen, het kan ook gaan om lekker sporten, een hobby uitoefenen of uitgebreid in bad. En ook uit je werk moet je energie kunnen halen. Dit betekent ook iets voor de gedragsafspraken op het werk. Wat vind je normaal met elkaar? Zijn er speciale afspraken die juist in Corona-tijd goed zijn om met elkaar te maken? Denk bijvoorbeeld aan de o zo belangrijke pauzes, lunchwandelen en het op tijd afsluiten van je computer.
Concreet maken van gedrag
Waar het uiteindelijk om draait is dat je helder bent in je verwachtingen. En dan vooral dat je alle impliciete verwachtingen ook expliciet maakt. Een simpel voorbeeld hierbij is:
Stel een medewerker is wel aanwezig bij het teamoverleg, maar heeft altijd het scherm en het geluid uitstaan. Jij vindt dat heel ongepast. Maar weet de ander dat ook? Er kan van alles achter dit gedrag schuilgaan. Het zou kunnen zijn dat iemand geen interesse heeft, ongemotiveerd is. Het zou ook kunnen zijn dat iemand een angst heeft om op beeld te spreken. Of iemand heeft simpelweg andere verwachtingen van de vormgeving van een online overleg. Wat de achtergrond ook is: je kunt hier iemand pas echt op aanspreken als je eerst expliciete afspraken hebt gemaakt over gewenst gedrag tijdens thuiswerken.
Uitdagingen
Dus ga eens na: heb jij heldere afspraken gemaakt over welk (ander) gedrag in je team nodig is nu de omstandigheden anders zijn? Zo niet, dan ligt er nog een mooie uitdaging te wachten. En dan kun je meteen met het team kijken hoe je het, ook op afstand leuk kunt houden met elkaar: lunchwandelen, online borrelen, een gezamenlijke Corona-spotify-lijst, online pubquiz…. er is nog een wereld in werkplezier en aan duurzaam aan het werk zijn en blijven – te winnen….