Werkzaamheden voor aanvang arbeidsovereenkomst: het blijft oppassen
Proeftijd en eerder beginnen blijft altijd spannend. Als de werkzaamheden eerder aanvangen, vangt de proeftijd mogelijk ook eerder aan en kan een proeftijdontslag dus te laat zijn. Recent is er weer een uitspraak gedaan over een administratief medewerker bij Villa Kakelbont, een kinderdagverblijf.
Wat speelde er?
De werknemer trad in dienst op 1 oktober 2021 op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van één jaar met een proeftijd van één maand. De functie van werknemer was administratief medewerker. Op 23 september, 28 september en 30 september 2021 is werknemer aanwezig geweest bij Villa Kakelbont. Vervolgens bestaat een discussie over het rooster en heeft werknemer zich ziek gemeld op 28 oktober 2021. Vervolgens is werknemer op 28 oktober 2021 telefonisch ontslagen, wat is bevestigd bij brief van 30 oktober 2021.
En nu?
In het Nederlandse arbeidsrecht kennen we het fenomeen de ‘ijzeren proeftijd’. Dit betekent dat de formele eisen strikt worden toegepast, waaronder de termijn van de proeftijd. De ijzeren proeftijd betekent ook dat deze begint te lopen zodra de werknemer feitelijk aanvangt met het verrichten van werkzaamheden ter uitvoering van de bedongen arbeid. Achtergrond hiervan is dat de werkgever een beeld kan vormen van de kwaliteiten en geschiktheid van de werknemer. Dit geldt óók als de arbeidsovereenkomst formeel pas later ingaat.
In de voorgaande situatie bestond discussie over de vraag of de werknemer in september haar ‘bedongen arbeid’ heeft verricht of juist niet. En daar gaat het hier mis voor de werknemer, omdat de rechter het niet voldoende vond vaststaan dat werknemer haar bedongen arbeid heeft verricht. Zij heeft enkel meegekeken en praktische zaken als opvang voor haar kind en details voor de arbeidsovereenkomst geregeld.
Werknemer beriep zich ook nog op misbruik van recht en schending van goed werkgeverschap, omdat werknemer van mening is dat zij is ontslagen omdat ze zich ziek had gemeld en niet gevaccineerd was. Villa Kakelbont heeft dit bestreden en aangegeven dat de reden van het ontslag gelegen is in het slecht communiceren door de werknemer. In dit geval oordeelt de rechter dat de werknemer onvoldoende heeft aangetoond dat het proeftijdontslag verband hield met ziekte of de vaccinatiestatus. Ook dit levert geen grond voor schadevergoeding op voor de werknemer.
De werknemer blijft dus achter met lege handen.
Wat kunnen we hiervan leren?
Werkgevers (en werknemers) hebben vaak de behoefte om voordat de arbeidsovereenkomst aanvangt alvast nader kennis te maken. Als daar al een deel ‘meewerken’ in zit, ook onbetaald, dan loopt de werkgever het risico dat de proeftijd eerder is gaan lopen, terwijl hij daar geen rekening mee houdt. Het beste is om gewoon te starten wanneer je dat hebt afgesproken. Mocht je als werkgever toch de behoefte hebben om eerder de werknemer mee te laten kijken, houd dan rekening met het feit dat de proeftijd eerder is gaan lopen. Toets dit voordat je proeftijdontslag geeft. Want eenmaal gegeven is er geen weg meer terug en kan de werknemer kiezen: vernietiging (en dus terugkomen) of een billijke vergoeding. Dat kan een dure grap zijn.
Vragen hierover? Neem contact op met Snijders Arbeidsrecht.