073 720 02 00

Werkzaamheden voor aanvang arbeidsovereenkomst: het blijft oppassen

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Proeftijd en eerder beginnen blijft altijd spannend. Als de werkzaamheden eerder aanvangen, vangt de proeftijd mogelijk ook eerder aan en kan een proeftijdontslag dus te laat zijn. Recent is er weer een uitspraak gedaan over een administratief medewerker bij Villa Kakelbont, een kinderdagverblijf.

Wat speelde er?

De werknemer trad in dienst op 1 oktober 2021 op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van één jaar met een proeftijd van één maand. De functie van werknemer was administratief medewerker. Op 23 september, 28 september en 30 september 2021 is werknemer aanwezig geweest bij Villa Kakelbont. Vervolgens bestaat een discussie over het rooster en heeft werknemer zich ziek gemeld op 28 oktober 2021. Vervolgens is werknemer op 28 oktober 2021 telefonisch ontslagen, wat is bevestigd bij brief van 30 oktober 2021.

En nu?

In het Nederlandse arbeidsrecht kennen we het fenomeen de ‘ijzeren proeftijd’. Dit betekent dat de formele eisen strikt worden toegepast, waaronder de termijn van de proeftijd. De ijzeren proeftijd betekent ook dat deze begint te lopen zodra de werknemer feitelijk aanvangt met het verrichten van werkzaamheden ter uitvoering van de bedongen arbeid. Achtergrond hiervan is dat de werkgever een beeld kan vormen van de kwaliteiten en geschiktheid van de werknemer. Dit geldt óók als de arbeidsovereenkomst formeel pas later ingaat.

In de voorgaande situatie bestond discussie over de vraag of de werknemer in september haar ‘bedongen arbeid’ heeft verricht of juist niet. En daar gaat het hier mis voor de werknemer, omdat de rechter het niet voldoende vond vaststaan dat werknemer haar bedongen arbeid heeft verricht. Zij heeft enkel meegekeken en praktische zaken als opvang voor haar kind en details voor de arbeidsovereenkomst geregeld.

Werknemer beriep zich ook nog op misbruik van recht en schending van goed werkgeverschap, omdat werknemer van mening is dat zij is ontslagen omdat ze zich ziek had gemeld en niet gevaccineerd was. Villa Kakelbont heeft dit bestreden en aangegeven dat de reden van het ontslag gelegen is in het slecht communiceren door de werknemer. In dit geval oordeelt de rechter dat de werknemer onvoldoende heeft aangetoond dat het proeftijdontslag verband hield met ziekte of de vaccinatiestatus. Ook dit levert geen grond voor schadevergoeding op voor de werknemer.

De werknemer blijft dus achter met lege handen.

Wat kunnen we hiervan leren?

Werkgevers (en werknemers) hebben vaak de behoefte om voordat de arbeidsovereenkomst aanvangt alvast nader kennis te maken. Als daar al een deel ‘meewerken’ in zit, ook onbetaald, dan loopt de werkgever het risico dat de proeftijd eerder is gaan lopen, terwijl hij daar geen rekening mee houdt. Het beste is om gewoon te starten wanneer je dat hebt afgesproken. Mocht je als werkgever toch de behoefte hebben om eerder de werknemer mee te laten kijken, houd dan rekening met het feit dat de proeftijd eerder is gaan lopen. Toets dit voordat je proeftijdontslag geeft. Want eenmaal gegeven is er geen weg meer terug en kan de werknemer kiezen: vernietiging (en dus terugkomen) of een billijke vergoeding. Dat kan een dure grap zijn.

Vragen hierover? Neem contact op met Snijders Arbeidsrecht.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties