Zieke werknemer zonder ziekmelding? Toch ziekte!
Soms zien wij uitspraken voorbij komen waarvan we denken: juridisch juist, maar in praktijk toch wel een zure druif. De kwestie die wij in deze blog bespreken valt onder deze categorie. En in de categorie: zieke werknemer; in praktijk toch vaak reden voor hoofdpijn voor ondernemers.
Wat speelde er?
De directeur van Aquabouw en de werknemer zijn meer dan twintig jaar bevriend geweest. De werknemer had al 12 jaar geen werk verricht door persoonlijke omstandigheden. De directeur heeft de werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden om de werknemer te helpen.
De werknemer heeft in eerste instantie een aantal dagen vrij gevraagd. Daar is de directeur in meegegaan. Vervolgens heeft de directeur op zondag 17 juli 2022 de werknemer opgezocht. Werknemer verbleef bij zijn vriendin. De vriendin heeft op 18 juli 2022, zonder medeweten van de werknemer, de directeur een whatsapp gestuurd. Daarin geeft de vriendin aan dat de werknemer de directeur niet wilde teleurstellen, maar dat werknemer niet in staat was om te werken. Begin van overspannenheid.
De werknemer heeft uiteindelijk niet meer gewerkt vanaf 12 juli 2022 tot aan het einde van de arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft zich zelf niet ziekgemeld.
Vervolgens spelen twee vragen: i) moet een werknemer zichzelf ziekmelden voor recht op loon? En ii) moet een werknemer zich beschikbaar houden voor arbeid?
Ziekmelding nodig?
Het simpele antwoord is: een ziekmelding conform de door de werkgever voorgeschreven regels is niet vereist om recht op loon te hebben tijdens arbeidsongeschiktheid. Heeft een werknemer dan altijd recht op loon als hij achteraf zegt ziek te zijn? Nee, zeker niet. In dit geval kon de werknemer met een deskundigenoordeel onderbouwen dat hij echt ziek, en daarmee arbeidsongeschikt was. Dat wil niet zeggen dat iedere werknemer te pas en te onpas kan roepen dat hij arbeidsongeschikt is. Een werknemer moet een deskundigenoordeel hebben. Daar zit meteen een van de tips van deze blog: ben scherp op de procedure bij het UWV bij het deskundigenoordeel. Daar hangt nogal veel vanaf.
Beschikbaar voor arbeid?
De hoofdregel in het arbeidsrecht luidt: geen arbeid, wel loon, tenzij het niet werken voor rekening en risico van de werknemer komt. Een van de vereisten om loon te kunnen krijgen, zonder dat hiervoor gewerkt wordt, is dat een werknemer “bereid en beschikbaar” is voor arbeid. In deze kwestie had de werknemer niet een dergelijke verklaring gegeven. Het Hof Den Haag oordeelde echter dat bij arbeidsongeschiktheid, een beschikbaarheidsstelling niet nodig is.
Conclusie
Gevolg van het voorgaande is dat de werknemer recht had op loon, ondanks dat deze werknemer niet meer bereikbaar was voor werkgever. Wat had Aquabouw dan nog kunnen doen? De werknemer oproepen bij de bedrijfsarts en de sancties die de wet kent – loonopschorting of loonstopzetting – toepassen. Nu betaalt de werkgever achteraf de rekening voor de in eerste instantie nobele insteek om een vriend te helpen. Een zure druif lijkt ons.