073 720 02 00

Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd

In de wet is namelijk bepaald dat een werknemer recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij het 4de contract óf als de periode van drie jaar is overschreden. Indien één van deze situaties zich voordoet, gaat de arbeidsovereenkomst automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd.

Einde van het contract voor onbepaalde tijd

Het contract voor onbepaalde tijd geldt in beginsel voor onbepaalde duur. De arbeidsovereenkomst kan dus niet zomaar worden beëindigd. In de wet is opgenomen onder welke voorwaarden een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan worden beëindigd:

  • Door opzegging met instemming van de werknemer;
  • Door opzegging na verkregen toestemming van het UWV;
  • Door ontbinding via de kantonrechter.

In de wet zijn nog een aantal andere voorwaarden opgenomen waaronder de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan worden beëindigend. Hierbij kan gedacht worden aan het ontslag op staande voet of in geval van opzegging tijdens de proeftijd.

Ontslag via het UWV

Indien er sprake is van bedrijfseconomisch ontslag of ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer, moet een werkgever bij het UWV om toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op te zeggen. Als het UWV de toestemming verleent, kan een werkgever overgaan tot het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

Ontslag via de kantonrechter

Als de reden voor ontslag van een werknemer meer persoonsgebonden is, zal een werkgever bij een rechter een ontbindingsverzoek voor de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moeten neerleggen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld disfunctioneren, verwijtbaar handelen van de werknemer of als er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding.

Meer weten over de mogelijkheden van ontslag bij een contract voor onbepaalde tijd? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties