Individuele arbeidsovereenkomst
De arbeidsovereenkomst is vormvrij. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst ook mondeling kan worden overeengekomen. Het verdient echter de voorkeur om de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan te gaan, zodat eventuele discussies en/of onduidelijkheden over de inhoud van de arbeidsovereenkomst kunnen worden voorkomen.
Inhoud van de individuele arbeidsovereenkomst
In de wet is niet opgenomen aan welke eisen de inhoud van een individuele arbeidsovereenkomst moet voldoen. Maar sommige dingen zijn wel verplicht om aan een werknemer mede te delen en daarom goed om in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Daarnaast geldt voor een aantal (arbeidsrechtelijke) bedingen dat deze verplicht schriftelijk moeten worden overeengekomen, zoals het proeftijdbeding, het concurrentiebeding en/of het relatiebeding.
Informatieverplichting werkgever
Een werkgever is verplicht om een werknemer binnen één maand na aanvang van de werkzaamheden een schriftelijke of elektronische opgave te verstrekken van in ieder geval de volgende gegevens:
- Naam en woonplaats van partijen;
- De plaats of plaatsen waar de arbeid wordt verricht;
- De functie van de werknemer of de aard van zijn arbeid;
- Het tijdstip van indiensttreding;
- Of de werknemer gaat deelnemen aan een pensioenregeling;
- De toepasselijke CAO of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan;
- Of de arbeidsovereenkomst een uitzendovereenkomst is.
In de wet zijn nog een aantal andere gegevens opgenomen, waarbij een werkgever verplicht is om daarover een schriftelijke opgave te verstrekken. Meestal zijn deze gegevens dus opgenomen in de arbeidsovereenkomst, maar dat hoeft dus niet. Het is ook mogelijk om deze gegevens op te nemen in een personeelshandboek of bijvoorbeeld in een cao.
Meer weten over de individuele arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.