073 720 02 00

Individuele arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst is vormvrij. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst ook mondeling kan worden overeengekomen. Het verdient echter de voorkeur om de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan te gaan, zodat eventuele discussies en/of onduidelijkheden over de inhoud van de arbeidsovereenkomst kunnen worden voorkomen.

Inhoud van de individuele arbeidsovereenkomst

In de wet is niet opgenomen aan welke eisen de inhoud van een individuele arbeidsovereenkomst moet voldoen. Maar sommige dingen zijn wel verplicht om aan een werknemer mede te delen en daarom goed om in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Daarnaast geldt voor een aantal (arbeidsrechtelijke) bedingen dat deze verplicht schriftelijk moeten worden overeengekomen, zoals het proeftijdbeding, het concurrentiebeding en/of het relatiebeding.

Informatieverplichting werkgever

Een werkgever is verplicht om een werknemer binnen één maand na aanvang van de werkzaamheden een schriftelijke of elektronische opgave te verstrekken van in ieder geval de volgende gegevens:

  • Naam en woonplaats van partijen;
  • De plaats of plaatsen waar de arbeid wordt verricht;
  • De functie van de werknemer of de aard van zijn arbeid;
  • Het tijdstip van indiensttreding;
  • Of de werknemer gaat deelnemen aan een pensioenregeling;
  • De toepasselijke CAO of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan;
  • Of de arbeidsovereenkomst een uitzendovereenkomst is.

In de wet zijn nog een aantal andere gegevens opgenomen, waarbij een werkgever verplicht is om daarover een schriftelijke opgave te verstrekken. Meestal zijn deze gegevens dus opgenomen in de arbeidsovereenkomst, maar dat hoeft dus niet. Het is ook mogelijk om deze gegevens op te nemen in een personeelshandboek of bijvoorbeeld in een cao.

Meer weten over de individuele arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties