Bodem en archeologie
Het milieurecht vormt een belangrijk onderdeel bij ruimtelijke ontwikkelingen. Uitkomsten van milieuonderzoeken moeten worden verwerkt in het bestemmingsplan.
Bodem
Bij een bestemmingsplanwijziging moet worden aangetoond dat de bodemkwaliteit geschikt is voor de gewenste functie. Uitgangspunt is dat de bodemkwaliteit geen onaanvaardbare risico’s mag opleveren voor de gebruikers van de bodem. Het is logisch dat aan de bodem waarop woningen worden gebouwd zwaardere eisen worden gesteld -dat de grond dus minder verontreinigd mag zijn- dan de bodem waarop een bedrijf in een hoge milieucategorie wordt gebouwd.
Door middel van een bodemonderzoek wordt de bodemkwaliteit in beeld gebracht. Als er voldoende gegevens over de bodem bekend zijn, dan kan dit beperkt blijven tot een bureauonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden bodemkwaliteitskaarten geanalyseerd en alle beschikbare bodemonderzoeken bestudeerd.
Wanneer het een verdachte locatie betreft of er te weinig informatie bekend is, moet een veldonderzoek worden uitgevoerd. Hierbij worden boringen gedaan en wordt de grond in een laboratorium onderzocht. Wanneer een ernstige bodemverontreiniging wordt aangetroffen, moet deze worden verwijderd. Dit kan flinke kosten met zich meebrengen. Als u een bouwproject wilt ontwikkelen, dan is het belangrijk in een vroeg stadium een bodemonderzoek te laten uitvoeren.
Archeologie
Bij het vaststellen van een bestemmingsplan moet rekening worden gehouden met (mogelijke) archeologische vindplaatsen. Uitgangspunt is dat archeologische resten of vindplaatsen niet worden aangetast en in de bodem worden bewaard. Wanneer op een bepaalde plek wordt gebouwd, vinden er ook werkzaamheden in de grond plaats. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van de fundering.
Bent u een projectontwikkelaar? Laat dan in een vroeg stadium onderzoeken of op de locatie waar u wilt bouwen eventueel archeologische vindplaatsen aanwezig zijn. Als dat zo is dan is meer onderzoek nodig en kost dit vaak veel tijd (en geld). Laat u goed adviseren en aarzel niet om Snijders Bestuursrecht te benaderen voor een second opinion of advies.