De actualiteiten rondom de wettelijke betalingstermijn: zo zit het!
Nadat collega Bas van Schijndel in een eerdere blog al alles over het reilen en zeilen omtrent de striktheid van de betalingstermijn uiteengezet heeft, is het van belang om u voor de volledigheid te informeren over de actualiteiten rondom de wettelijke betalingstermijn. Immers, is de maximale betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en kleinbedrijf sedert 1 juli 2022 teruggebracht van zestig naar dertig dagen. Maar, wat zijn de gevolgen van deze wijziging?
De diversiteit aan wettelijke betalingstermijnen
Zoals reeds vermeld heeft collega Bas van Schijndel in een eerder blog terecht een onderscheid gemaakt tussen een drietal verschillende overeenkomsten, met bijbehorende wettelijke betalingstermijnen. Zo kwamen de consumentenovereenkomst met een wettelijke betalingstermijn van veertien dagen, de overeenkomst met de overheid met een wettelijke betalingstermijn van dertig dagen én de overeenkomsten tussen bedrijven met een maximale betalingstermijn van zestig dagen aan bod. Het is deze laatste categorie, de wettelijke betalingstermijn bij een overeenkomst tussen bedrijven, die in dit blog van belang is.
Van zestig naar dertig dagen
Op 15 maart 2022 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen waarin de maximale wettelijke betalingstermijn van het grootbedrijf aan het midden- en kleinbedrijf wordt teruggedrongen van zestig naar dertig dagen. Als gevolg van deze goedkeurig is per 1 juli 2022 de nieuwe wetgeving in werking getreden. De verkorte betalingstermijn is goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf en komt daarmee als geroepen. De wetswijziging biedt meer bescherming doordat veelal nieuwe ondernemers niet langer het risico lopen om in financieel zwaar weer te geraken omdat facturen pas erg laat worden voldaan.
Betaalgedrag van het grootbedrijf
Uit onderzoek bleek al eerder dat de facturen van het midden- en kleinbedrijf steeds later werden betaald door het grootbedrijf. Oorzaak hiervan is de wettelijke betalingstermijn van zestig dagen die stamt uit 2017. Vóór 2017 was er zelfs sprake van een wettelijke betalingstermijn van negentig dagen, met de mogelijkheid om deze te verlengen tot 120 dagen.
Goed nieuws!
De nieuwe wetswijziging is vanzelfsprekend goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf, te meer gezien de huidige economische crisis. De verkorte wettelijke betalingstermijn biedt met name nieuwe ondernemers meer ademruimte. Immers, wanneer openstaande facturen tijdig voldaan zouden worden, blijkt uit onderzoek dat het midden- en kleinbedrijf voor 55 miljard euro minder behoefte aan financieringen zou hebben.
Houd dus rekening met de overstap naar de nieuwe wettelijke betalingstermijn: deel klanten in op grootte, pas de algemene voorwaarden hierop aan en waarschuw de klanten voor de verkorte betalingstermijnen die zij mogen verwachten.
Zorgt de wetswijziging en de daaruit voortvloeiende nieuwe (verkorte) wettelijke betalingstermijn voor problemen binnen uw onderneming, schroom dan niet en neem contact op met een van de advocaten van Snijders Incasso Advocaten. Zij gaan graag het gesprek met u aan en helpen u bij het incasseren van uw openstaande facturen.