De stand still-periode: wat betekent het voor franchisegevers?
De Wet franchise kent de zogenaamde “stand still-periode”. Dit ziet op de periode (van 4 weken) voorafgaand aan het sluiten van de franchiseovereenkomst. Deze stand still-periode heeft als doel dat de beoogd franchisenemer zich kan beraden over wat hem/haar wordt aangeboden in het zogenaamde precontractuele informatie-document. De 4 weken periode is zeer strikt – zelfs in onderling overleg mag u daar niet van afwijken – en in die periode mag de franchisegever geen enkele wijziging doorvoeren, behalve als die in het voordeel is van de franchisenemer.
Als de franchisegever de stand still-periode niet in acht neemt, kan dat vergaande consequenties hebben. Wordt de franchiseovereenkomst daarvoor gesloten, dan kan de franchisenemer de franchiseovereenkomst vernietigen. Dat betekent dat de franchiseovereenkomst geacht wordt nooit te hebben bestaan, en dan kunt u als franchisegever bijvoorbeeld geen beroep meer doen op een concurrentiebeding.
Hoe om te gaan met de stand still-periode: adviezen uit de praktijk
In de praktijk krijg ik veel vragen van franchisegevers over hoe zij het best kunnen omgaan met de stand still-periode. Deze periode is bijvoorbeeld niet van toepassing bij verlenging van een franchiseovereenkomst, maar wat als de franchisegever een bijna compleet vernieuwde franchiseovereenkomst wil doorvoeren? In deze blog zal ik een aantal adviezen geven die zijn gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk.
Precontractuele informatie: financiële gegevens
Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de beoogd franchisenemer verplicht is zijn/haar financiële gegevens aan de franchisegever te verstrekken. De franchisegever dient deze gegevens te onderzoeken en vervolgens zijn bevindingen met de beoogd franchisenemer te delen. Deze bevindingen worden gezien als precontractuele informatie. Deze bevindingen dient u als franchisegever bij voorkeur te delen voordat de 4 weken gaan lopen, anders start deze periode opnieuw.
Uit de rechtspraak blijkt dat het verstrekken van precontractuele informatie onder omstandigheden aangemerkt kan worden als het doen van een aanbod om een franchiseovereenkomst te sluiten. De franchisegever kan in een dergelijk geval dus geen wijzigingen meer aanbrengen in de franchiseovereenkomst en is gehouden de beoogd franchisenemer ook als franchisenemer te accepteren. Het is dus van groot belang als franchisegever een voorbehoud op te nemen.
Huurovereenkomsten
Waar u als franchisegever ook op bedacht moet zijn, zijn situaties waarbij er tevens een huurovereenkomst afgesloten dient te worden. De meeste verhuurders zijn niet genegen 4 weken te wachten op een nieuwe huurder. Dit zult u goed moeten afstemmen. Is er sprake van onderhuur, dan valt de onderhuurovereenkomst ook onder de stand still-periode.
Snijders franchise advocaten beschikt over modellen voor het precontractuele informatie-document en kan u uiteraard begeleiden bij de stand still-periode. Meer weten? Neem dan contact met ons op.