Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract: mag dat?
Vanaf 1 januari 2015 zijn de regels over het concurrentiebeding gewijzigd. Sindsdien is het uitgangspunt dat een concurrentiebeding in een tijdelijk contract in beginsel niet is toegestaan. De uitzondering hierop is als uit de bij het concurrentiebeding opgenomen schriftelijke motivering blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- en/of dienstbelangen. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt deze motiveringsplicht overigens niet. Voor wat betreft de motivering geldt dat een algemene motivering niet voldoende is. Het gaat erom dat een werkgever per specifieke functie een specifieke motivering opneemt. Indien een werkgever niet heeft voldaan aan de motiveringsplicht, is het concurrentiebeding nietig. Met andere woorden: het concurrentiebeding is dan niet geldig. Dat rechters kritisch kijken naar de motivering van het concurrentiebeding in een tijdelijk contract, blijkt ook uit onderstaande casus bij de rechtbank Midden-Nederland.
Casus
In deze zaak ging het om een werknemer, die bij de werkgever in dienst was getreden in de functie van sales manager. In het tijdelijk contract is een concurrentiebeding opgenomen, waarbij als motivering voor de zwaarwegende bedrijfs-en/of dienstbelangen van werkgever is opgenomen, dat ‘gelet op de zeer concurrentiegevoelige branche waarin de werkgever opereert en wegens de bij werkgever specifiek verworven kennis en kunde, er vrees is voor benadeling van werkgever, indien werknemer na beëindiging van de arbeidsovereenkomst in strijd handelt met het opgenomen relatie en/of concurrentiebeding’ en ‘dit betekent dat dit concurrentie- en relatiebeding vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen van werkgever nodig is.’
Uiteindelijk loopt het tijdelijk contract van werknemer af en treedt de werknemer in dienst bij een directe concurrent van werkgever. Werkgever start vervolgens een procedure en vordert betaling van de boetes wegens overtreding van het concurrentiebeding. Echter, de werknemer meent dat het concurrentiebeding in het tijdelijk contract niet geldig is, omdat niet is voldaan aan de motiveringsplicht. Werknemer neemt daarbij het standpunt in dat werkgever een standaard beding heeft gebruikt en dus ook een standaard motivering voor de onderbouwing van de zwaarwegende bedrijfs- en/of dienstbelangen van werkgever.
Oordeel rechter
De rechter volgt het standpunt van de werknemer. De rechtbank sluit hierbij aan bij de hoofdregel dat in beginsel een concurrentiebeding in een tijdelijk contract niet is toegestaan, tenzij sprake is van een uitzondering. Vanwege deze hoofdregel (‘niet geldig, tenzij’), gaat het dus om een zware toets. De rechter volgt in deze uitspraak de parlementaire geschiedenis, waarin is opgenomen dat sprake moet zijn van een werknemer die specifieke werkzaamheden verricht of in een specifieke functie werkzaam is, en dat dit per geval een specifieke afweging en motivering vergt. Volgens de rechter volstaat een algemene motivering in ieder geval niet. De rechtbank concludeert dat het concurrentiebeding in dit tijdelijk contract niet geldig is en wijst de vordering van werkgever af.
Dus?
Dat het in deze zaak dus niet ging om een op maat gemaakt concurrentiebeding, komt deze werkgever duur te staan. Het formuleren van een concurrentiebeding in een tijdelijk contract luistert heel nauw en is maatwerk. Hulp nodig bij het opstellen van een concurrentiebeding in een tijdelijk contract? Neem vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsspecialisten.
Bij het opstellen van deze tekst is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde regels zoals opgenomen in bijvoorbeeld een collectieve arbeidsovereenkomst, individuele arbeidsovereenkomst en/of andere overeenkomst. Deze tekst bevat dus algemene informatie die niet in iedere situatie kan worden gebruikt. Tevens is het mogelijk dat de tekst op enig moment achterhaald is, bijvoorbeeld door gewijzigde regelgeving. Het wordt dan ook sterk aangeraden om contact met Snijders Advocaten op te nemen alvorens de informatie uit de tekst te gebruiken.