073 720 02 00

Het nieuwe griffierecht van 2022: een welkome verbetering

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Griffierecht is de vergoeding die door een gerechtelijke instantie, zoals een rechtbank of de voorzieningenrechter in kort geding, wordt geheven voor het in behandeling nemen van een rechtszaak. De hoogte van het griffierecht is afhankelijk van de hoogte van de vordering in de rechtszaak en van de vraag door wie deze (kort geding)rechtszaak wordt begonnen.

Voorheen (vóór 2022) was het voor particulieren en bedrijven met een relatief lage vordering vaak niet de moeite waard om een procedure te starten. Immers, de griffierechten waren in veel gevallen vrijwel net zo hoog als de vordering zelf.

Situatie voor 2022

Vóór 2022 waren de griffiekosten namelijk niet in verhouding. Zo was het griffierecht voor een vordering van € 501,00 in een kantonzaak net zo hoog als het griffierecht voor een vordering van € 12.500,00. Voornamelijk kleine of startende ondernemingen die geen hoge bedragen in rekening brachten voor hun goederen of dienstverlening trokken aan het kortste eind: de hoogte van het griffierecht voor een kantonzaak met een vordering van € 501,00 bedroeg voorheen namelijk € 499,00. De praktijk liet zien dat deze categorie ondernemingen, ondanks dat zij volledig recht hadden op de betaling van hun factuur, het griffierecht als een groot risico ervaarde. Kortom, een van de problemen van het oude griffierechtenstelsel was overduidelijk de belemmering van kleine of startende ondernemingen om betaling van hun facturen in een (kort geding)procedure af te dwingen.

Een ander probleem deed zich voor indien een rechtspersoon een natuurlijke persoon in rechte betrok. De rechtspersoon is namelijk een hoger griffierecht verschuldigd dan de natuurlijke persoon. Echter, indien de natuurlijke persoon de rechtszaak verliest dan dient deze alsnog de verhoogde griffierechten te vergoeden. In de praktijk bleek dat deze natuurlijke personen doorgaans niet zomaar in rechte werden betrokken maar omdat zij al in financieel zwaar weer verkeerde. Het was voor hen dus extra lastig om het griffierecht van de (kanton)rechtbank te voldoen.

Nieuwe situatie

Gelukkig, heeft de Eerste Kamer recent ingestemd met nieuwe griffierecht categorieën die met name toezien op de lagere geldvorderingen. De griffierechten voor vorderingen tussen de € 500,00 en € 5.000,00 dalen hiermee aanzienlijk, omdat hiervoor een viertal nieuwe en aparte griffierecht categorieën zijn opgenomen. Het nieuwe griffierechtenstelsel ziet er als volgt uit:

Ondanks deze positieve ontwikkeling, blijft het natuurlijk een dure investering om een gang naar de (kort geding)rechter te treffen. Gelukkig geldt ook in 2022 dat de wederpartij de door jou betaalde griffierechten dient te voldoen wanneer jij de zaak wint. Met een sterke zaak onder de arm mag jij de griffierechten dus beschouwen als een voorschot. Zorg er daarom voor dat je in een (kort geding)procedure beslagen ten ijs komt en maak gebruik van de rechtsbijstand door een van onze advocaten. De incasso advocaten van Snijders Advocaten werken op basis van no cure, no pay en kunnen u zodoende snel en kosteloos een indicatie geven van hoe uw vordering ervoor staat. Als het al zover moet komen, hoeft u dus niet voor niets het griffierecht te voldoen.

Neem contact met ons op

Heeft u hulp nodig bij het verhalen van openstaande facturen? Of heeft u te maken met een klant die na veelvuldig te zijn herinnerd en aangemaand uw factuur niet betaald? Schroom dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze incasso advocaten. Wij denken graag met u mee.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties