Minnelijke incasso
Een schuldenaar die niet betaalt, is uiteraard vervelend. Echter, soms zijn de redenen van het onbetaald laten niet duidelijk. Herinneringen en sommaties worden gestuurd maar betaling – of zelfs überhaupt contact – blijft uit. Procederen is niet altijd (de eerste) oplossing. Minnelijke incasso is veelal de aangewezen route. Al is het maar omdat het rauwelijks starten van een procedure, zonder vooraankondiging, in principe niet is toegestaan. Een voortraject dient dus sowieso te worden doorlopen en waarom dan niet op die minnelijke wijze. In dat geval kan de schuldenaar ook verklaren waarom de vordering onbetaald is gelaten.
Onbetwiste vordering
Indien er sprake is van een volledig onbetwiste vordering, waarbij dus niet de inhoud of hoogte van de vordering wordt betwist, zal de reden van niet betaling veelal liggen in het ontbreken van voldoende financiële middelen bij de schuldenaar om tot betaling over te kunnen gaan. In dat geval is er ook plaats voor een minnelijke incasso en zal een traject tot minnelijke incasso kunnen worden gestart.
Overleg met schuldenaar door middel van minnelijke incasso
In overleg met de schuldenaar kan naar een oplossing worden gekeken. Een veelvoorkomende afspraak met een schuldenaar is het afspreken dat de volledige vordering zal worden afbetaald maar dat dit over een langere termijn mag gebeuren. Een betalingsregeling dus. Hierbij kan gedacht worden aan afbetaling van de vordering in verschillende termijnen over een langere periode. Dit is typerend voor een minnelijke incasso.
Hierbij kan ook worden afgesproken dat er bijvoorbeeld geen aanspraak wordt gemaakt op rente over deze termijnen. In principe doet de schuldeiser dan afstand van zijn recht tot het vorderen van rente. Daar kan ook een stuk kwijtschelding onder vallen waarbij wordt afgesproken dat ook reeds verschuldigde rente niet hoeft te worden betaald. Wat geldt voor de rente kan ook uiteraard ook voor de door de schuldenaar mogelijk verschuldigde buitengerechtelijke incassokosten gelden.
Nieuwe afspraken maken door middel van minnelijke incasso
In principe ontstaat er door het aangaan van een dergelijke betalingsregeling een nieuwe overeenkomst. Derhalve is ook van belang dat afspraken worden gemaakt over de situatie waarbij de schuldenaar zijn verplichtingen uit hoofde van de nieuwe overeenkomst niet nakomt. Vaak wordt dan afgesproken dat de overige termijnen van de betalingsregeling meteen opeisbaar zijn als de schuldenaar niet, niet tijdig of niet volledig heeft betaald. Een alternatief kan zijn dat in een dergelijk geval de overeenkomst per direct kan worden ontbonden.
Voor een extra zekerheid tot nakoming van de betalingsregeling kan ook ervoor worden gekozen om een schuldbekentenis in combinatie met een betalingsregeling notarieel vast te leggen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden en deze optie is bij lage belangen niet interessant. Het voordeel van een notarieel vastgelegde regeling is dat een notariële akte dwingende bewijskracht heeft en bovendien een executoriale titel oplevert. Dit laatste is in verband met het leggen van beslag handig omdat dan niet eerst een beslagverlof bij de rechter hoeft te worden gevraagd.
Al uw vragen over minnelijke incasso
Uw vragen over het incasseren van een vordering kunt u stellen aan de specialistische advocaten van Snijders Incasso. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij maken ons sterk voor iedere euro die u nog heeft te vorderen.