MUP regeling: Arbeidsovereenkomst met Uitgestelde Prestatieplicht
Op 1 januari 2020 is de WAB ingevoerd, de Wet Arbeidsmarkt in Balans. De WAB richt zich op de oproepovereenkomst. De arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, ofwel MUP, is een oproepovereenkomst. Bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht spreken werkgever en werknemer met elkaar af dat er alleen gewerkt wordt als er ook echt werk is. Bij beschikbaarheid van werk is er ook de verplichting om aan de oproep te voldoen. De MUP is er in twee varianten, het nul uren contract en het min-max contract.
MUP: nul uren contract
Bij de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht in de vorm van een nul uren contract hoeft de werknemer alleen te werken als hij wordt opgeroepen. Is er geen werk? Dan wordt er niet opgeroepen en hoeft de werkgever dus geen loon te betalen. In deze vorm is er veel flexibiliteit voor de werkgever.
MUP: min-max contract
Bij een min-max contract spreken werkgever en werknemer van te voren af dat de werknemer tenminste een aantal uren werkt. De werkgever kan het aantal uren verhogen, maar niet meer vragen dan het maximum aantal afgesproken uren. De werknemer heeft op die manier altijd recht op een minimum aantal uren en weet qua maximum ook waar die aan toe is.
De MUP regeling en de WAB
Met de invoering van de WAB zijn er een aantal dingen veranderd voor de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht:
- er is een definitie van een oproepovereenkomst (de MUP is namelijk een oproepovereenkomst), die is vastgelegd in artikel 7:628a BW;
- de werknemer heeft voor iedere oproep recht op minimaal drie uur loon, ook als er minder wordt gewerkt;
- de werkgever moet tenminste vier dagen van te voren worden oproepen;
- de oproep moet rechtsgeldig gedaan worden: schriftelijk of elektronisch en voldoende duidelijk;
- als de oproep binnen vier dagen voor aanvang wijzigt, heeft de werknemer recht op het loon over de oproep zoals die in eerste instantie gedaan is;
- als de MUP twaalf maanden heeft geduurd moet de werkgever binnen een maand een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dat aanbod moet overeenkomen met het gemiddelde aantal uren dat de afgelopen 12 maanden is gewerkt. De werknemer moet minimaal een maand de tijd krijgen om over het aanbod na te denken. Als het aanbod niet wordt gedaan kan de werknemer aanspraak maken op het loon, gelijk aan het loon over het gemiddelde aantal uren dat de afgelopen 12 maanden is gewerkt;
- als wordt afgesproken dat tussentijds kan worden opgezegd, is de opzegtermijn voor de werknemer slechts vier dagen.
De MUP en regelingen bij cao
Via een cao kan afgeweken worden van de wettelijke regeling. Zo kan er afgeweken worden van de vier dagen termijn voor de oproep en de wijziging maar de termijn mag nooit korter worden dan 24 uur. Bij seizoensarbeid kan ook afgeweken worden van de verplichting een aanbod te doen voor een vast aantal uren.
Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij een MUP? De advocaten van Snijders Arbeidsrecht staan u graag bij. Neem vrijblijvend contact op met een van onze arbeidsspecialisten. De advocaten van Snijders arbeidsrecht zijn hierin gespecialiseerd.