073 720 02 00

MUP regeling: Arbeidsovereenkomst met Uitgestelde Prestatieplicht

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Op 1 januari 2020 is de WAB ingevoerd, de Wet Arbeidsmarkt in Balans. De WAB richt zich op de oproepovereenkomst. De arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, ofwel MUP, is een oproepovereenkomst. Bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht spreken werkgever en werknemer met elkaar af dat er alleen gewerkt wordt als er ook echt werk is. Bij beschikbaarheid van werk is er ook de verplichting om aan de oproep te voldoen. De MUP is er in twee varianten, het nul uren contract en het min-max contract.

MUP: nul uren contract

Bij de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht in de vorm van een nul uren contract hoeft de werknemer alleen te werken als hij wordt opgeroepen. Is er geen werk? Dan wordt er niet opgeroepen en hoeft de werkgever dus geen loon te betalen. In deze vorm is er veel flexibiliteit voor de werkgever.

MUP: min-max contract

Bij een min-max contract spreken werkgever en werknemer van te voren af dat de werknemer tenminste een aantal uren werkt. De werkgever kan het aantal uren verhogen, maar niet meer vragen dan het maximum aantal afgesproken uren. De werknemer heeft op die manier altijd recht op een minimum aantal uren en weet qua maximum ook waar die aan toe is.

De MUP regeling en de WAB

Met de invoering van de WAB zijn er een aantal dingen veranderd voor de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht:

  • er is een definitie van een oproepovereenkomst (de MUP is namelijk een oproepovereenkomst), die is vastgelegd in artikel 7:628a BW;
  • de werknemer heeft voor iedere oproep recht op minimaal drie uur loon, ook als er minder wordt gewerkt;
  • de werkgever moet tenminste vier dagen van te voren worden oproepen;
  • de oproep moet rechtsgeldig gedaan worden: schriftelijk of elektronisch en voldoende duidelijk;
  • als de oproep binnen vier dagen voor aanvang wijzigt, heeft de werknemer recht op het loon over de oproep zoals die in eerste instantie gedaan is;
  • als de MUP twaalf maanden heeft geduurd moet de werkgever binnen een maand een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dat aanbod moet overeenkomen met het gemiddelde aantal uren dat de afgelopen 12 maanden is gewerkt. De werknemer moet minimaal een maand de tijd krijgen om over het aanbod na te denken. Als het aanbod niet wordt gedaan kan de werknemer aanspraak maken op het loon, gelijk aan het loon over het gemiddelde aantal uren dat de afgelopen 12 maanden is gewerkt;
  • als wordt afgesproken dat tussentijds kan worden opgezegd, is de opzegtermijn voor de werknemer slechts vier dagen.

De MUP en regelingen bij cao

Via een cao kan afgeweken worden van de wettelijke regeling. Zo kan er afgeweken worden van de vier dagen termijn voor de oproep en de wijziging maar de termijn mag nooit korter worden dan 24 uur. Bij seizoensarbeid kan ook afgeweken worden van de verplichting een aanbod te doen voor een vast aantal uren.

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij een MUP? De advocaten van Snijders Arbeidsrecht staan u graag bij. Neem vrijblijvend contact op met een van onze arbeidsspecialisten. De advocaten van Snijders arbeidsrecht zijn hierin gespecialiseerd.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties