Rechtszaak
Hoe verloopt een rechtszaak eigenlijk? Het is een vraag waarop veel mensen het antwoord niet precies weten. In veel gevallen weten zij dit niet omdat zij – gelukkig(?) – zelf nooit eerder in een rechtszaak zijn betrokken. Met name voor ondernemers lijkt het echter onvermijdelijk dat die dag eens zal komen. Het is daarom niet verkeerd om in grote lijnen te weten wat die persoon of dat bedrijf te wachten staat en op voorhand al het antwoord te weten op de vraag: hoe werkt een rechtszaak eigenlijk?
Rechtsgeding
Een rechtszaak wordt ook wel rechtsgeding genoemd. Het woord ‘geding’ betekent dan ook niets anders dan proces of rechtszaak. Het woord geding komt vooral nog voor in het kort geding, waarover hier meer informatie is te vinden.
Hoe verloopt een rechtszaak?
Een rechtszaak gaat in grote lijnen als volgt. Een eiser die meent een vordering te hebben op een ander, de gedaagde, zal zijn eis verwoorden in een dagvaarding. De dagvaarding wordt meestal door een advocaat, of jurist, opgesteld. In de dagvaarding eist de eiser dat de rechter de gedaagde in een vonnis veroordeelt tot – bijvoorbeeld – betaling van een geldbedrag. De eiser schakelt een deurwaarder in om de dagvaarding bij de gedaagde te bezorgen, wat ook wel het uitbrengen of betekenen van de dagvaarding wordt genoemd. Dat bezorgen kan veelal gewoon door de brievenbus, maar ook door het fysiek overhandigen van de dagvaarding aan de gedaagde partij of een huisgenoot/medewerker van de gedaagde.
De eisende partij ontvangt de uitgebrachte dagvaarding terug van de deurwaarder en vervolgens stuurt de eisende partij die dagvaarding naar de rechtbank. Dat heet het aanbrengen van de dagvaarding. Vanaf dat moment is het voor de rechtbank duidelijk dat er een rechtszaak gevoerd zal worden. De rechtbank zal dan ook de zaak op de rol zetten, dat is de agenda van de rechtbank. De advocaat van de gedaagde zal zich in de tussentijd stellen. Hij maakt dan kenbaar dat hij namens de gedaagde verweer zal gaan voeren. Het verweer wordt schriftelijk verwoord in een zogenaamde conclusie van antwoord. Voor het indienen van een conclusie van antwoord heeft de gedaagde zes weken de tijd.
Na die zes weken heeft de rechtbank dus een eis en een verweer ontvangen. De rechtbank zal dan doorgaans beslissen dat een zitting wordt gehouden op de rechtbank. Die zitting heet een comparitie van partijen of een comparitie na antwoord. De bedoeling van de zitting is dat de rechter aan beide partijen vragen kan stellen over de zaak en kan kijken of er mogelijkheden bestaan om partijen te laten schikken. Schikken betekent dat partijen er alsnog onderling uitkomen, zonder dat de rechter dus de knoop door hoeft te hakken door een vonnis te wijzen.
Als partijen er op zitting niet uit zijn gekomen zal de rechter vonnis wijzen. Daarvoor heeft de rechter in principe zes weken de tijd.
Dit is in een notendop hoe een eenvoudige rechtszaak bij de rechtbank gaat. Bij de kantonrechter zijn de termijnen korter en hoeven partijen niet te worden vertegenwoordigd door een advocaat. Bovendien zijn in een lopende rechtszaak nog vele tussenstappen en zijsporen mogelijk tussen de dagvaarding en het uiteindelijke vonnis. Een stap is bijvoorbeeld dat de rechter een tussenvonnis wijst waarin aan een partij een bewijsopdracht wordt gegeven. Die partij zal dan een ingenomen stelling dienen te bewijzen door middel van het aanleveren van aanvullende stukken of het horen van getuigen of deskundigen. Een rechter kan ook een tweede zitting bevelen of een tweede schriftelijke ronde. De mogelijkheden zijn dus legio. Op die manier kan het soms even duren voordat de rechter een eindvonnis kan wijzen.
Hoe lang duurt een rechtszaak?
Een eenvoudige rechtszaak waarbij een dagvaarding wordt uitgebracht, een conclusie van antwoord wordt genomen, een zitting wordt gehouden en een uitspraak wordt gedaan, duurt van begin tot eind grofweg één jaar. Echter, naarmate de rechtszaak meer proceshandelingen kent (zoals een tweede schriftelijke ronde, het horen van getuigen of deskundigen et cetera) zal een rechtszaak langer duren.
De procesadvocaten van Snijders
Wilt u door professionele procesvoerders worden bijgestaan in een rechtszaak? Neem contact op met de litigators van Snijders Litigation.