073 720 02 00
HR

Reorganisatie en zieke werknemers, weer wat meer duidelijkheid!

Door Gepubliceerd op 2 maart 2022 HR

Een werkgever die een reorganisatie wil doorvoeren moet rekening houden met zieke werknemers. Als een werknemer ziek is, komt deze werknemer niet voor ontslag in aanmerking, tenzij uitzicht op herstel bestaat (binnen twee maanden). Als een werknemer ziek wordt ná de start van de UWV-procedure, dan geldt dat deze werknemer wel voor ontslag mag worden voorgedragen.

Werkgevers kiezen er vaak voor om de werknemers te informeren over het ontslag en een beëindigingsovereenkomst aan te bieden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als de UWV-procedure ten tijde van het informeren nog niet was gestart, dan kan een werknemer zich ziek melden, al dan niet strategisch. Daarmee treedt het hiervoor genoemde opzegverbod in werking. Dit kan voorkomen worden door het zogeheten A-formulier in te dienen, waarmee de procedure bij het UWV formeel start.

Als het UWV de ontslagaanvraag afwijst en de werknemer heeft zich inmiddels – na indiening van formulier A – ziekgemeld, dan was het de vraag of het opzegverbod wegens ziekte in de procedure bij de rechtbank wel of niet geldt. Kantonrechters oordeelden dat sprake is van een nieuwe procedure en daarom het opzegverbod dan wel geldt, terwijl het in feite ging om een procedure die volgt op de UWV-procedure. De literatuur was hierover verdeeld.

De Hoge Raad heeft deze vraag op 18 februari 2022 beantwoord! De Hoge Raad oordeelt dat de ziekmelding tijdens de ontslagaanvraag bij het UWV niet valt onder het opzegverbod en dus niet in de weg staat aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Volgens de Hoge Raad sluit dit oordeel aan bij de bedoeling van de wetgever om strategische ziekmeldingen te voorkomen.

Gevolgen voor de praktijk

Het oordeel van de Hoge Raad geeft duidelijkheid voor werkgevers die in een ontslagprocedure wegens bedrijfseconomische omstandigheden te maken krijgen met een zieke werknemer. Het belang van het indienen van het zogeheten A-formulier om de UWV-procedure formeel te starten wordt hiermee alleen maar groter!

Mocht je hulp nodig hebben met een reorganisatie/organisatorische verandering, schroom dan niet om contact op te nemen met een van de arbeidsrechtadvocaten van Snijders Arbeidsrecht.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties