Reorganisatie en zieke werknemers, weer wat meer duidelijkheid!
Een werkgever die een reorganisatie wil doorvoeren moet rekening houden met zieke werknemers. Als een werknemer ziek is, komt deze werknemer niet voor ontslag in aanmerking, tenzij uitzicht op herstel bestaat (binnen twee maanden). Als een werknemer ziek wordt ná de start van de UWV-procedure, dan geldt dat deze werknemer wel voor ontslag mag worden voorgedragen.
Werkgevers kiezen er vaak voor om de werknemers te informeren over het ontslag en een beëindigingsovereenkomst aan te bieden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als de UWV-procedure ten tijde van het informeren nog niet was gestart, dan kan een werknemer zich ziek melden, al dan niet strategisch. Daarmee treedt het hiervoor genoemde opzegverbod in werking. Dit kan voorkomen worden door het zogeheten A-formulier in te dienen, waarmee de procedure bij het UWV formeel start.
Als het UWV de ontslagaanvraag afwijst en de werknemer heeft zich inmiddels – na indiening van formulier A – ziekgemeld, dan was het de vraag of het opzegverbod wegens ziekte in de procedure bij de rechtbank wel of niet geldt. Kantonrechters oordeelden dat sprake is van een nieuwe procedure en daarom het opzegverbod dan wel geldt, terwijl het in feite ging om een procedure die volgt op de UWV-procedure. De literatuur was hierover verdeeld.
De Hoge Raad heeft deze vraag op 18 februari 2022 beantwoord! De Hoge Raad oordeelt dat de ziekmelding tijdens de ontslagaanvraag bij het UWV niet valt onder het opzegverbod en dus niet in de weg staat aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Volgens de Hoge Raad sluit dit oordeel aan bij de bedoeling van de wetgever om strategische ziekmeldingen te voorkomen.
Gevolgen voor de praktijk
Het oordeel van de Hoge Raad geeft duidelijkheid voor werkgevers die in een ontslagprocedure wegens bedrijfseconomische omstandigheden te maken krijgen met een zieke werknemer. Het belang van het indienen van het zogeheten A-formulier om de UWV-procedure formeel te starten wordt hiermee alleen maar groter!
Mocht je hulp nodig hebben met een reorganisatie/organisatorische verandering, schroom dan niet om contact op te nemen met een van de arbeidsrechtadvocaten van Snijders Arbeidsrecht.