073 720 02 00

Scheiden en kinderen: zo pakt u dit goed aan

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Als ouders van minderjarige kinderen besluiten om uit elkaar te gaan, wordt van hen verwacht dat zij in de eerste plaats nadenken over de gevolgen van dit besluit voor hun kinderen. Waar gaan de kinderen wonen? Hoe worden de zorg- en opvoedtaken verdeeld? Wie draagt welke kosten? Stuk voor stuk belangrijke vragen waarover ouders in overleg zullen moeten.

Toch komt het regelmatig voor dat ouders éérst over de financiële afwikkeling/gevolgen beginnen. Dat is begrijpelijk. Een scheiding zorgt immers voor onzekerheid: “Hoe gaat de toekomst eruitzien? Kan ik mijn huis nog wel betalen als ik er alleen voorsta?” Hoe begrijpelijk ook, het is belangrijk om te beginnen met een ouderschapsplan. In deze blog leggen wij graag uit waarom.

Scheiden heeft impact op kinderen

Het spreekt voor zich dat een scheiding impact heeft op een kind. Kinderen zien nu eenmaal hun ouders liever samen dan gescheiden, en kunnen er bovenal niets aan doen als hun ouders desondanks besluiten zonder elkaar verder te gaan.

Juist omdat kinderen niet om deze situatie gevraagd hebben, is het belangrijk dat ouders met hen in gesprek gaan. Het is goed om aan kinderen te vertellen dat ze op beide ouders kunnen blijven rekenen. Mede daarom, zullen ouders afspraken met elkaar moeten maken over hun kinderen, zodat voor zowel beide ouders als de kinderen duidelijk is hoe de nieuwe situatie eruit gaat zien.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen zij bij het maken van de afspraken betrokken worden. Zo worden afspraken veelal niet met (zeer) jonge kinderen besproken, terwijl kinderen van 12 jaar of ouder juist moeten kunnen delen wat zij bijvoorbeeld van de verdeling van de zorg- en opvoedtaken vinden, of waar zij willen wonen. In beide gevallen zijn het evenwel de ouders die bepalen wat er definitief wordt afgesproken.

Scheiden met kinderen vraagt om een ouderschapsplan

Afspraken over de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Ouders die allebei het ouderlijk gezag over de kinderen uitoefenen, zijn zelfs wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken. Indien er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, kunnen ouders de rechter daarom enkel om ontbinding daarvan verzoeken indien zij een ondertekend ouderschapsplan bij hun verzoek hebben gevoegd. Scheiden met kinderen moet dus, kortom, een weloverwogen keuze zijn die goed doordacht is door de ouders.

Meer weten?

Staat u op het punt om te gaan scheiden met kinderen, en wilt u weten waar een ouderschapsplan aan moet voldoen? Of hebt u andere vragen naar aanleiding van deze blog? Neemt u dan gerust contact op met Rianne of Jitka.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties