Scheiden en kinderen: zo pakt u dit goed aan
Als ouders van minderjarige kinderen besluiten om uit elkaar te gaan, wordt van hen verwacht dat zij in de eerste plaats nadenken over de gevolgen van dit besluit voor hun kinderen. Waar gaan de kinderen wonen? Hoe worden de zorg- en opvoedtaken verdeeld? Wie draagt welke kosten? Stuk voor stuk belangrijke vragen waarover ouders in overleg zullen moeten.
Toch komt het regelmatig voor dat ouders éérst over de financiële afwikkeling/gevolgen beginnen. Dat is begrijpelijk. Een scheiding zorgt immers voor onzekerheid: “Hoe gaat de toekomst eruitzien? Kan ik mijn huis nog wel betalen als ik er alleen voorsta?” Hoe begrijpelijk ook, het is belangrijk om te beginnen met een ouderschapsplan. In deze blog leggen wij graag uit waarom.
Scheiden heeft impact op kinderen
Het spreekt voor zich dat een scheiding impact heeft op een kind. Kinderen zien nu eenmaal hun ouders liever samen dan gescheiden, en kunnen er bovenal niets aan doen als hun ouders desondanks besluiten zonder elkaar verder te gaan.
Juist omdat kinderen niet om deze situatie gevraagd hebben, is het belangrijk dat ouders met hen in gesprek gaan. Het is goed om aan kinderen te vertellen dat ze op beide ouders kunnen blijven rekenen. Mede daarom, zullen ouders afspraken met elkaar moeten maken over hun kinderen, zodat voor zowel beide ouders als de kinderen duidelijk is hoe de nieuwe situatie eruit gaat zien.
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen zij bij het maken van de afspraken betrokken worden. Zo worden afspraken veelal niet met (zeer) jonge kinderen besproken, terwijl kinderen van 12 jaar of ouder juist moeten kunnen delen wat zij bijvoorbeeld van de verdeling van de zorg- en opvoedtaken vinden, of waar zij willen wonen. In beide gevallen zijn het evenwel de ouders die bepalen wat er definitief wordt afgesproken.
Scheiden met kinderen vraagt om een ouderschapsplan
Afspraken over de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Ouders die allebei het ouderlijk gezag over de kinderen uitoefenen, zijn zelfs wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken. Indien er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, kunnen ouders de rechter daarom enkel om ontbinding daarvan verzoeken indien zij een ondertekend ouderschapsplan bij hun verzoek hebben gevoegd. Scheiden met kinderen moet dus, kortom, een weloverwogen keuze zijn die goed doordacht is door de ouders.
Meer weten?
Staat u op het punt om te gaan scheiden met kinderen, en wilt u weten waar een ouderschapsplan aan moet voldoen? Of hebt u andere vragen naar aanleiding van deze blog? Neemt u dan gerust contact op met Rianne of Jitka.