Vakantiedagen en vakantiegeld uitbetalen bij einde contract of ontslag
Bij het einde van de arbeidsovereenkomst, om welke reden dan ook, moeten allerlei zaken afgehandeld worden. Hoe zit het met vakantiedagen uitbetalen bij ontslag en vakantiegeld uitbetalen bij einde contract? Mag u de werknemer dwingen de vakantiedagen op te nemen bij ontslag? En hoeveel vakantiedagen zijn er nog bij ontslag? Moet het vakantiegeld worden uitbetaald en de vakantiedagen? De specialisten van Snijders Arbeidsrecht geven graag antwoord op al deze vragen.
Wat is vakantiegeld en wat zijn vakantiedagen?
Het kan voorkomen dat er bij het einde van het dienstverband nog vakantiegeld en vakantiedagen openstaan. Het maakt dan niet uit om welke reden de arbeidsovereenkomst eindigt. Dit kan omdat de werkgever ontslag geeft, doordat de werknemer ontslag neemt of doordat de arbeidsovereenkomst gewoon afgelopen is.
Vakantiegeld
Het vakantiegeld is een opslag van 8% bovenop het afgesproken brutoloon. Dit is bedoeld om de werknemer een budget te geven zodat hij ook daadwerkelijk op vakantie kan gaan. Tijdens de vakantie krijgt de werknemer ook zijn salaris doorbetaald.
Vakantiedagen
Vakantiedagen is vrije tijd, bedoeld om de werknemer in de gelegenheid te stellen om op vakantie te gaan. Er zijn wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantiedagen zijn gelijk aan vier maal het aantal uren per week dat gewerkt wordt. De rest zijn bovenwettelijke vakantiedagen.
Vakantiegeld uitbetalen bij einde contract
Iedere maand wordt vakantiegeld opgebouwd. Het vakantiegeld wordt meestal uitbetaald in de maand mei. Het komt ook voor dat het vakantiegeld iedere maand bij het salaris wordt betaald. Dat is bijvoorbeeld makkelijker wanneer er onregelmatig gewerkt wordt, maar je kunt het als werkgever en werknemer ook met elkaar afspreken. Als je niet maandelijks het vakantiegeld aan de werknemer betaalt, staat er meestal nog een bedrag aan vakantiegeld open bij het einde van het dienstverband. Dat bedrag moet je aan de werknemer betalen bij de eindafrekening. Het is een bedrag naar rato, dus het is afhankelijk van hoeveel maanden er nog is gewerkt nadat de laatste keer het vakantiegeld is uitbetaald. Anders gezegd, hoe meer maanden na de uitbetaling van het vakantiegeld er nog gewerkt is, hoe hoger het bedrag.
Vakantiegeld bij einde van het dienstverband, en wat nog meer?
Bij de eindafrekening wordt het vakantiegeld betaald, maar ook andere zaken worden verrekend. Misschien moet er een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding, betaald worden. Denk ook aan vakantiedagen (hierover hieronder meer), overuren en het recht op de 13e maand of een bonus. Ook deze laatste twee worden uitgekeerd, naar evenredigheid van het aantal maanden dat is opgebouwd. In de cao kunnen hierover bepalingen staan. Bijvoorbeeld, in sommige gevallen hoeft een 13e maand alleen uitgekeerd te worden als de werknemer op 31 december in dienst is. Als dat zo is, dan mag je betaling bij de eindafrekening achterwege laten.
Verrekenen
Je kunt ook dingen verrekenen met de werknemer. Soms moet de werknemer iets aan de werkgever terugbetalen. Te denken valt aan:
- een voorschot op het loon;
- voorschot op het vakantiegeld;
- schade aan een leaseauto;
- opleidingskosten;
- verhuiskosten;
- te veel opgenomen vakantiedagen (hierover hieronder meer).
In beginsel is de afspraak tussen werkgever en werknemer in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek en de cao doorslaggevend. Verrekenen mag dus niet zomaar. Anderzijds mag de werknemer ook niet zomaar houden wat hem niet toekomt.
Wanneer vakantiegeld uitbetalen bij einde contract?
Het vakantiegeld en alle overige posten van de eindafrekening moeten betaald en verrekend worden één maand nadat het laatste loon is betaald. Dus niet bij de laatste keer dat het loon betaald wordt, maar één maand later. Nog later afrekenen mag niet. Als de werkgever meer dan een maand wacht met het opstellen en afrekenen van de eindafrekening, heeft de werknemer recht op rente over de tijd dat de werkgever te laat is. Bij vakantiegeld, dat onderdeel is van loon, is er naast wettelijke rente ook recht op wettelijke verhoging, die wel kan oplopen tot 50% van het loon (vakantiegeld) dat nog verschuldigd is.
Vakantiedagen uitbetalen bij ontslag?
Het aantal wettelijke vakantiedagen is gelijk aan een gewone werkweek keer vier. Alle extra dagen zijn bovenwettelijke dagen. De wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na het einde van het jaar. De wettelijke vakantiedagen van 2020 vervallen dus op 1 juli 2021. Bovenwettelijke dagen vervallen na vijf jaar. Als vakantiedagen nog open staan bij ontslag, dan mag de werknemer deze opnemen. Als de werknemer de dagen niet wil opnemen, dan moet de werkgever de open staande dagen uitbetalen. Een vakantiedag is net zoveel waard als een werkdag. Over een vakantiedag wordt dus ook vakantiegeld opgebouwd en ook de overige toeslagen (13e maand, overige bonussen etc.).
Wat nu als er vakantiedagen tekort zijn
Het komt ook voor dat de werknemer meer dagen heeft opgenomen dan waar hij recht op heeft. De werkgever wil de teveel opgenomen vakantiedagen verrekenen bij ontslag. Mag dat?
Nee, dat mag niet. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen dat de werknemer niet meer dagen opneemt dan waar hij recht op heeft. Dat wil niet zeggen dat de werkgever mag weigeren om de werknemer op vakantie te laten gaan. Als het voorkomt dat een werknemer nog onvoldoende vakantiedagen heeft opgebouwd maar wel (bijvoorbeeld) twee weken op vakantie wil, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken. De werknemer kan onbetaald verlof opnemen of u legt schriftelijk vast dat de teveel opgenomen dagen terugbetaald worden bij ontslag. Dan mag u het natuurlijk wel verrekenen.
Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij vakantiegeld uitbetalen bij einde contract of vakantiedagen uitbetalen bij ontslag? De advocaten van Snijders Arbeidsrecht staan u graag bij. Neem vrijblijvend contact op met een van onze arbeidsspecialisten. De advocaten van Snijders arbeidsrecht zijn hierin gespecialiseerd.